paperworks.nl

paper works nl
- koos staal over het ontwerpen van kranten

Koos Staal is een vormgever die net als ik in Haren woont, maar die inmiddels wereldberoemd is vanwege zijn krantendesign. Hij heeft over de hele wereld zo'n vijftig verschillende kranten vormgegeven, waarbij hij zich ook echt specialiseerde in de basisconcepten van het dagblad. Als zo'n man dan een boek schrijft over krantenontwerp kun je de ervaring van vijfentwintig jaar wereldwijd bekroond dagbladontwerp daarin wel terugvinden.

Paperworks NL geeft een kijkje in de keuken, leerzaam voor ontwerpers en iedereen die dat wil worden, maar ook buitengewoon interessant voor iedereen die gewoon geļnteresseerd is in vormgeving, in kranten en vooral in alle details die daarbij komen kijken. Alle eigenaardigheden, opmerkelijke zaken waar je rekening mee moet houden, vreemde bijverschijnselen, alles komt aan bod.

Juist door die extreme aandacht voor de kleinste details blijkt de enorme liefde voor het krantenvak die Staal uitstraalt, en dat maakt dit boek tot een genot om te lezen - hier is iemand aan het woord die niet alleen buitengewoon goed is in zijn vak (we gaan het hier maar niet hebben over zijn prijzenkast), maar die er ook duidelijk zielsveel van houdt.

Voor liefhebbers van het bijzonder vormgegeven boek is dit ook een aanrader, en tegelijk een nachtmerrie, want het boek is zo gedrukt dat een groot aantal pagina's onzichtbaar blijft tenzij je de bladzijden aan de zijkant opensnijdt. Pas dan worden de krantenpagina's zichtbaar die feitelijk ook als illustratiemateriaal fungeren. Of je moet twee exemplaren kopen, waarvan je er eentje intact laat en het andere opensnijdt om rustig alle pagina's te kunnen bekijken zonder dat je het gevoel hebt dat je het boek onherstelbaar beschadigd hebt...

 

 

 

over logo's...

over navigatie...

© Koos Staal

terug naar de startpagina van moors magazine