het geraffineerde, cynische taalgebruik van bush
We willen het hier niet hebben over de taalblunders die Bush in de loop der jaren gemaakt heeft, of over de grove leugens die er door hem verteld zijn, maar wel over het geraffineerde cynische taalgebruik waarmee hij het zijn opponenten verdomde lastig heeft gemaakt. De democraten hadden er letterlijk geen weerwoord op. Zo werd de belasting op successierechten, die door Bush afgeschaft wou worden, door hem consequent death tax genoemd. Dat begrip heeft zo’n onmiskenbaar negatieve lading dat je van heel goede huize moet komen om uit te leggen waarom je vóór zo’n belasting zou kunnen zijn.
Nog cynischer was Bush als het om plannen of wetswijzigingen ging die in het voordeel waren van de grote, vervuilende industrieën. Cynisch, maar uitermate geraffineerd, want als je een plan dat voorziet in een enorme toename van milieuvervuiling Clear Skies Initiative of Clean Air Act noemt, dan dwing je een tegenstander al in de verdediging. Als je als tegenstander dan gaat uitleggen dat er het tegenovergestelde van “clear skies” mee bereikt wordt, lijk jij degene die cynisch is. Idem dito met Healthy Forests, waarbij in Alaska een gebied dat groter is dan de staten Indiana en Iowa samen ontbost wordt om olieboringen en mijnen mogelijk te maken. Ongegeneerd wordt dit soort termen gebruikt, waarmee de tegenstander alle wapens uit handen wordt geslagen, want ga er maar eens tegenin. “Vuile leugenaar” roepen heeft weinig zin, want de gewone doorsnee burger hoort alleen de naam van het project en denkt dat dat wel goed zit, de oppositie krijgt geen poot meer aan de grond.
Zo heeft Bush ook altijd de mond vol van “moral values” – een vaag begrip dat het Bushkamp volledig geannexeerd heeft. Op zich is dat knap, zoals het ook bijzonder knap is dat het woord “liberal” inmiddels tot scheldwoord verworden is. Voor de strijd tegen abortus werd een nieuwe term uitgevonden, partial birth abortion, een begrip dat bij gynaecologen alleen gefronste wenkbrauwen opwekt, want het is een nietbestaand begrip waarmee late abortussen worden aangeduid, en waarmee dus iets heel afschuwelijks wordt gesuggereerd, waar uiteraard niemand voor kan zijn.
En als er dan eens een veelbelovend onderwijsprogramma opgezet wordt, onder de naam No Child Left Behind, dan zorgt Bush er wel voor dat er geen geld voor beschikbaar komt, waardoor het alsnog mislukt.
Wat we hier verder buiten beschouwing laten is dat iedereen na de instortende torens achter een war on terror ging staan, en hoe Bush dat begrip vervolgens in de praktijk ging invullen…
En weet je hoe je door Bush genoemd wordt als je in de milieubeweging actief bent, of als je je met dierenrechten bezighoudt, of noem maar een andere kritische tak van sport? Dan ben je een dwangmatige utopist…
Bush heeft na zijn verkiezingsoverwinning verklaard dat hij vanaf nu met iedereen wil samenwerken, en dat formuleerde hij zo: “Ik zal graag samenwerken met iedereen die onze doelstellingen deelt”.
Dus nee, ik ben niet bepaald optimistisch over de tweede termijn van Bush.
Lees kritisch verder over Bush:
- bush en het milieu
- bush en de derde wereld
- bush en belastingen
- bush en oorlog
- een open brief aan bush
Indiana en Iowa samen
Ik kon me bij die grootte niet zoveel voorstellen, en kwam tot het volgende rekensommetje:
de oppervlakte van het verenigd koninkrijk is 244.101 km2
de oppervlakte van nederland is 41.526 km2.
De oppervlakte van Indiana is 93.994 km2
De oppervlakte van Iowa is 154.792 km2
– samen is dat 248.786 km2, een gebied bijna 4.000 km2 groter dan het hele Verenigd Koninkrijk, en zes keer zo groot als Nederland. Reken maar na. Schandalig.