George W Bush is, zoals we al eerder constateerden, de grootste ramppresident ooit in Amerika. Op drie fronten is hij echt rampzalig bezig. Het milieu is onder Bush geen onderwerp van belang meer, wat in de praktijk betekent dat we vijftig jaar teruggezet worden in de tijd. Erger nog: de komende generaties zullen Bush vervloeken vanwege de idiote versoepelingen die hij doorvoert op milieugebied. De belastinghervorming die Bush op dit moment wil doorvoeren is ronduit rampzalig voor de gemiddelde Amerikaan en zeker voor mensen die minder dan een modaal inkomen verdienen, met name ook op de langere termijn. En op de derde plaats stort Bush de wereld in een oorlog waar niemand op zit te wachten. Over die oorlog wou ik het nu even hebben.

Schurken
Eerst even terug naar de aanslag in New York, waarbij twee kantoortorens werden vernietigd en vele mensenlevens vielen. De wereld was geschokt en Bush kon doen waar hij op had zitten wachten: presidentje spelen. Het werd al snel duidelijk dat we te maken hadden met een simpele ziel. De man denkt simpel, dus er moest snel een boosdoener gevonden worden. De schurk werd vlot aangewezen: Osama Bin Laden. De speurtocht kon beginnen. Afghanistan werd grondig op de kop gezet, waarbij en passant het zittende regime werd afgezet, maar van Osama Bin Laden geen spoor. Bush wil als een echte boyscoutpresident resultaten, dus de schurkenrol werd wat opgerekt: de As van het Kwaad werd verzonnen en de persoon van Sadam Hussein werd de nieuwe Schurk. Dat hij niets met de aanslag op de twin towers te maken had deed er even niet toe, en dat Irak geen oorlogsplannen heeft doet er ook niet toe. Iedereen is het er namelijk over eens dat Sadam Hussein een schurk is, dus waar lullen we nog over.

Het werkt
Het eigenaardige is, dat het werkt. Door de dreiging van een oorlog met Irak is iedereen vergeten dat Bush eigenlijk op zoek was naar Osama Bin Laden. Nu hebben we tenminste een zichtbare schurk. En straks, denkt Bush ongetwijfeld, een dankbaar volk.

Kern
De kern van de zaak is daarmee wel erg ver uit zicht verdwenen. Want waarom is die aanslag eigenlijk gepleegd? Waar komt die haat tegen Amerika nou precies vandaan? Dan moeten we toch even goed naar het Midden Oosten kijken en dan met name naar het conflict tussen Israëliers en Palestijnen. Als Bush zich als president van de Verenigde Staten echt nuttig zou willen maken zou hij zijn energie moeten steken in een vreedzame oplossing van dat conflict, en niet in het creëren van een oorlog.
Maar ik vrees dat dit voor deze president wat te hoog gegrepen is, en dus krijgt de wereld straks een oorlog voor de kiezen waar werkelijk helemaal niemand ook maar enige baat bij heeft. Dat er ook nog oliebelangen spelen geloof ik zonder meer, maar ik beschouw het vooral als een succesvolle afleidingsmanoeuvre met rampzalige gevolgen.

 

 

Lees kritisch verder over Bush: