Het eigenlijke relaas over de heer Arenander

Lars Gustafsson. Ook de dichtbundels van deze Zweedse schrijver zijn zeer de moeite waard.

Het Grijze Kind

Theo Thijssen. Misschien wel zijn mooiste boek.

Wintertij van Tegenzin

John Steinbeck. Originele titel is The Winter of Our Discontent, wat door dat “our” toch iets minder lelijk is. Bovendien weet iedereen in de Engelstalige wereld dat het een citaat van Shakespeare is.

Anathema’s

Rudy Kousbroek. Geweldige essaybundels, maar wat een afgrijselijke titel. En dan had je ook nog deel 1 tot en met 4…

De Verlossing

Willem Elsschot. Misschien wel door die titel het minst bekende boek van Elschot. Zelf vind ik het zijn mooiste.

Freud, Stalin en Dostojewski

Karel van het Reve. Karel had soms schitterende titels, maar deze spreekt niet echt tot de verbeelding, vind ik. Maar een schitterend boek, met als altijd bij van het Reve buitengewoon prikkelende essays.

Het Groene Huis

Mario Vargas Llosa. Dit boek werd ooit geleverd samen met een dun boekje met achtergrondinformatie over het boek en de schrijver. Prima combinatie, en het werkte bij mij in ieder geval, want na dit boek wist ik dat ik van deze schrijver alles wou lezen.

Een maandlang zondag

John Updike. Updike heeft een wat wisselend oeuvre, met heel veel zeer goede boeken, waar dit er een van is, en een paar matige.

Het landschap der levenden

Bob den Uyl. Saaie titel voor een buitengewoon humoristisch boek.

De Vergaderzaal

A Alberts. Een schrijver die zijn naam ook al niet meehad.

Brittania Mews

Margery Sharp. Nog zo’n schrijver waar je blind alles van kunt kopen. Prachtige boeken, in het mooiste Engels, over sterke vrouwen, die altijd wel iets onverwachts hebben. Heerlijke literatuur. Puur genieten. Vertaald als Brittania Hof, maar Sharp kun je het beste in het Engels lezen.

Heft hoog de nokbalk, timmerlieden

JD Salinger. Raise high the roofbeam, carpenters. Alles van Salinger is goed, al maakt hij het de lezer niet altijd gemakkelijk. Hier moet je even doorbijten, maar dan heeft hij je ook wel echt te pakken. Bijzonder.

Een maand in de provincie

JL Carr. Een subtiel meesterwerkje. JL Carr is een schrijver waar je alles van kunt kopen. Zeer Engels. Een genot om te lezen.

Toplöss

Peter Lenssen. Een titel die het boek volledig onderuit haalt. Het gaat hier om een serieuze, Louis Paul Boon-achtige roman over de Limburgse mijnen. Zeer de moeite waard. Maar de titel, met de woordgrap die absoluut niets met het verhaal te maken heeft, is de misser van de eeuw. Ik denk zelfs dat het boek vanwege de foute titel geflopt is. Helaas is er van de schrijver later weinig meer vernomen.

Slachthuis Vijf

Slaughterhouse Five is een verwarrend maar prachtig boek van Kurt Vonnegut, waarin hij ellende en humor op een aangrijpende manier weet te mengen.