Er is, naast de prachtige delen zeer korte verhalen die bij uitgeverij AfDH zijn verschenen, bij Uitgeverij Thomas Rap nog meer fraais van de schrijver AL Snijders verschenen. Heimelijke vreugde deel één en twee. Mooie gebonden boeken, al zijn ze uiterlijk niet zo perfect verzorgd als de boeken met recente verhalen die bij AfDH verschenen.

Maar het gaat uiteindelijk om de inhoud, en die is niet alleen verrassend, maar ook van hetzelfde niveau als al zijn andere werk. De verrassing zit hem in het feit dat de boeken niet alleen de verhalen bevatten die Snijders in de jaren negentig als columns schreef voor de Deventer Dagblad Combinatie, maar ook de begeleidende brieven aan de hoofdredacteur. Het idee om die brieven aan de verhalen toe te voegen kwam van Thomas Rap, die daarmee bewees dat hij het perfecte literaire fingerspitzengefühl bezat. Want die brieven hebben absoluut een meerwaarde, al waren ze absoluut niet voor publicatie bedoeld – alles wat Snijders schrijft blijkt doordacht, en in perfecte stijl geschreven.

Stijl betekent iets anders dan mooischrijverij, want daar doet Snijders niet aan. Een verhaal of een column duurt net zolang als nodig is, is perfect gecomponeerd, er staat geen woord teveel in en er staan altijd zinnen in die je bijblijven. Meer hoef je als lezer eigenlijk niet te wensen. Als de begeleidende brief die op elke column volgt dan ook nog eens zo’n stukje becommentarieert of uitlegt, en zelfs al worden er alleen maar zetinstructies gegeven, dan zit je als lezer echt dubbel te genieten, want Snijders blijkt op elk moment een “grootmeester op de vierkante centimeter”, zoals GL van Lennep het omschreef.
Dat betekent overigens ook dat je van zijn korte verhalen en deze twee bundels columns plus brieven maanden plezier hebt, want het zijn geen boeken die je in één ruk uitleest – je moet er de tijd voor nemen, om er uitgebreid van te genieten.

Hieronder als opwarmertje de introductie van het tweede deel, dat precies laat zien waar Snijders goed in is.

voorwoord deel twee...

intro deel twee, tweede deel