erik voermans eerste hulp bij klassieke muziek
Jaren geleden, toen ik nog geabonneerd was op de onvolprezen krant van Amsterdam, Het Parool, las ik op zaterdag altijd eerst in de bijlage de piepkleine rubriek van Erik Voermans, die altijd ergens in een verborgen hoekje stond weggemoffeld, maar waar ik elke week weer enthousiast van werd. En dat was precies ook de bedoeling, want Voermans deed in zijn rubriek Eerste Hulp bij Klassieke Muziek, waar ik acht jaar geleden al een stukje aan gewijd heb, precies wat ik in dit magazine ook probeer te doen – hij deelt met overtuiging zijn enthousiasmes, en doet dat op een jaloersmakende manier (namelijk veel beter dan ik het ooit zal kunnen).
Ik sprak toen al mijn hoop uit dat die stukjes ooit gebundeld zouden worden, en dat is nu tot mijn onuitsprekelijke vreugde ook gebeurd. En ik ben, ongelofelijk maar echt waar, nog een paar slagen enthousiaster over het boek dan over die stukjes in de krant. Ik zal uitleggen waarom.
De stukjes die Voermans in de krant schreef waren altijd naar aanleiding van de actualiteit – er was dat weekend of de daaropvolgende week een concert waar hij de aandacht op wou vestigen of er was een festival. Die actualiteit is in het boek weggeschreven, om het zo maar te zeggen, dat wil zeggen dat de teksten zo zijn aangepast dat het puur om de stukken draait die worden besproken, of de componisten. En dat maakt de stukjes eigenlijk nog beter dan ze toch al waren.
En wat het helemaal afmaakt is dat je op Spotify een playlist kunt vinden met alle stukken die in het boek genoemd worden – dus als je bijvoorbeeld het stukje leest over Drumming van Steve Reich, dat ik je hier als voorbeeld voorschotel, dan ga je snel naar Voermans Eerste Hulp bij Klassieke Muziek op Spotify, zoekt Drumming op en luistert meteen terwijl je zit te lezen. En geloof me, vanaf het eerste stuk zul je de behoefte voelen om te gaan luisteren naar de stukken die Voermans behandelt in dit boek, want een enthousiasmerender boek over klassieke en serieuze muziek heb ik nog nooit eerder in handen gehad.
Klassieke muziek is niet saai bij Voermans, maar juist bijzonder leuk. Met humor over serieuze muziek schrijven is niet iedereen gegeven, en het is soms ook linke soep, maar bij Voermans werkt het. En nog iets – hij kan ook leerzaam schrijven zonder dat je gaat gapen en zonder dat het belerend overkomt. Op een lichte toon en met humor leer je tussen neus en lippen door een hoop aan muziektermen en ander “vakjargon”.
Tekenaar Paul van der Steen maakte een groot aantal schitterende cartooneske tekeningen, het boek is door AFdh-vormgever Martien Frijns weer tot in de puntjes verzorgd, (het is uiteraard weer een gebonden paperback) en achterin vind je ook nog eens een uitgebreid register op componisten, composities en muziektermen. Een subliem, handzaam boekje waar je maanden en maanden plezier van kunt hebben, zeker als je ook alles uitgebreid gaat beluisteren. En ik durf te wedden dat je voor de verleiding zult bezwijken, want de stukjes van Voermans zijn echte verleiders die je net even de drempel over helpen naar nog meer klassieke muziek.
Ik laat je hier, naast het stukje over Steve Reich’s Drumming, ook het complete “woord vooraf” lezen, omdat je daar goed kunt zien hoe goed en vooral ook leuk Voermans kan schrijven – en ja, dat laatste stukje, over dat wellicht overdreven enthousiasme, dat is me uit het hart gegrepen.
- Erik Voermans – Eerste Hulp bij Klassieke Muziek – AFdH Uitgevers – ISBN 9789072603821
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Eerste Hulp bij Klassieke Muziek
© Erik Voermans 2019 Uitgeverij AFdH