naima charkaoui het opengrenzenmanifest
Ik heb in het verleden vaker tamelijk hartstochtelijk gepleit voor open grenzen, en werd daarbij op zijn minst wat schamper aangekeken of zelfs ronduit uitgelachen, wat ik altijd erg vreemd heb gevonden, want iedereen is altijd enthousiast over de vrije markt, goederen, diensten en kapitaal vliegen vij de wereld rond, en voor ons Nederlanders en Belgen staan de grenzen eigenlijk overal altijd open, dus waar zit het probleem?
Het wordt al lastiger als Oekraïners in oorlog hier massaal verwelkomd worden terwijl andere oorlogsslachtoffers al jaren liggen te verkommeren in opvangkampen die niet te beschrijven zijn. En toch vindt iedereen van links tot rechts dat de grenzen toch echt niet open kunnen. Zelfs de organisaties die pleiten voor een menselijke aanpak van asiel en migratie benadrukken altijd haastig dat ze niet voor open grenzen zijn.
Open grenzen lijken wel het laatste taboe van onze westerse, welvarende wereld te zijn geworden, maar ben ik naïef, wereldvreemd of teveel een Gutmensch (al wil ik die term best als geuzennaam omarmen)? Volgens econoom Brian Caplan, die het boek Open Borders schreef over de wetenschap en ethiek van migratie, alvast niet, en ook Nigel Harris, die in Thinking the Unthinkable de immigratiemythe blootlegt ook niet, maar beide boeken bereikten maar een bescheiden publiek en werden niet vertaald.
Nu is er het in België verschenen, door Naima Charkapoui geschreven Het opengrenzenmanifest, en zij gaat nog een stapje verder dan eerder genoemde heren, want zij heeft het niet alleen over de economie en het geld, maar ook over mensen en de ellende waar we elke dag langs proberen te kijken met zijn allen. Het is een onderbouwd betoog, ondersteund met cijfers, over de ongelijke mobiliteit in de wereld, de menselijk tol die het Europese asielbeleid elke dag opnieuw eist en de urgentie om de onrechtvaardige huidige situatie te doorbreken.
Op een bepaald moment staat er dat zowel links als rechts voor open grenzen zouden zijn als ze de tijd zouden nemen om van hun vooroordelen af te stappen. Ik denk dat dat maar al te waar is. Ik laat je hier een fragment van drie bladzijden lezen halverwege het boek, dan krijg je al een aardig beeld van wat je verder kunt verwachten. Verplichte kost voor iedereen, wat mij betreft!
- Naima Charkaoui – Het opengrenzenmanifest – Uitgeverij EPO – € 15.-
- Bestel het boek hier bij een bekende webwinkel: Het Opengrenzenmanifest
© Naima Charkaoui en Uitgeverij EPO 2021