
starwars incredibuilds maak je eigen houten droïde en starship
“Maak je eigen droïde en maak je eigen houten starship – makkelijk te maken lasergesneden houten bouwplaat met stap voor stapinstructue, geen lijm of gereedschap nodig”. Als ik dat op een boek zie staan ben ik in eerste instantie bijzonder sceptisch,want ik ben altijd een beetje bang voor het Piet Marée-effect. Piet Marée maakte in mijn jeugd het ene knutselboek na het andere en heeft met al die boeken menig knutselend kind tot de wanhoop gedreven, want Marée bedacht van alles, maar was te beroerd om het zelf even uit te proberen, dus van zijn bouwplaten en instructies klopte meestal geen hout. En als kind dacht je dan dat het aan je eigen onhandigheid lag.
Dus we hebben een testpanel losgelaten op de twee Star Wars boekjes met bouwplaten – de twee mannen mochten de android BB-8 in elkaar zetten, de twee vrouwen het starship A-Wing. Er staat op de boekjes dat de bouwplaten bedoeld zijn voor twaalf jaar en ouder, en dat leek ons verstandig, want het blijkt een heel gepriegel, met heel veel kleine onderdeeltjes. Maar eerlijk is eerlijk, de vier leden van het testpanel vonden het erg leuk om de twee Star Wars – iconen in elkaar te zetten, en ondanks wat detailkritiek lukte het om ze allebei zonder lijm of gereedschap in elkaar te zetten, al vonden ze een pincet wel handig om er bij te hebben.
Het zijn wel echt kleinformaat bouwplaatjes, verkijk je daar vooral niet op. De boekjes zijn overigens ook erg leuk, maar het gaat hier toch vooral om het plezier van het knutselen, dat met wat geduld en inzicht heel goed te doen blijkt. Leuk ook om met zijn tweeën zo’n bouwplaatje in elkaar te zetten!
- Starwars Incredibuilds – BB-8 – Rubinstein – ISBN 9789047624141
- Bestel dit boek hier bij een bekende webwinkel: BB-8
- Starwars Incredibuilds – A-Wing – Rubinstein – ISBN 9789047624271
- Bestel dit boek hier bij een bekende webwinkel: A-Wing

Een plankje met de lasergesneden houten onderdelen, met nummertjes ernaast, met de nadrukkelijke instructie om niet alles in één keer uit te drukken, want dan vind je de nummering nooit weer…

Vel met bouwinstructies, opmerking van ons testpanel: de volgorde was wat verwarrend, al staan de nummers er duidelijk boven, en sommige instructies zijn wat verwarrend. Zo staat er bij stap 22 van het ruimteschip dat iets er IN moet terwijl het er alleen NAAST moet. De ramen bij stap 30 en 32 zijn “extreem moeilijk” volgens het testpanel, en de nummers 35 en 36 zijn ondanks de nummering nauwelijks uit elkaar te houden.

Team 2 aan het werk met de androïd. Je kunt hier goed zien hoe klein alles is. Een bijzonder priegelig werkje dus.

“Use the force” riep een van teamleden van team 2 overmoedig, en toen brak dus een van die hele kleine houtplankjes doormidden. Team 1 won daardoor op punten.

Eerst goed kijken bleek heel belangrijk, en een pincet bleek ook geen overbodige luxe te zijn.

De kleinste stukjes van de android lagen al klaar op een bepaald moment, en even later sloeg dan ook de verwarring toe…

Na anderhalf uur waren ze toch klaar, zonder lijm, en met als enige gereedschap een pincet die af en toe werd ingezet.