Kees van Kooten heeft uit de wereldliteratuur de, volgens hem, beste korte humoristische verhalen verzameld en die vervolgens zelf vertaald. De wereldliteratuur betekent in dit geval dat vooral de Amerikaanse humoristen zeer ruim vertegenwoordigd zijn, en dan met name de subtiele humor die we nog steeds in The New Yorker kunnen vinden. Van Kooten noemde de verzameling “Mijn Plezierbrevier”, en merkwaardig genoeg ademen zijn vertalingen dezelfde lichte oubolligheid uit als die titel. Dat is des te merkwaardiger omdat Koot altijd een onderscheid maakte tussen “leuk doen” en “natuurleuk”. De meeste schrijvers in dit boekje zijn onder die laatste categorie te vangen, maar de vertaling doet regelmatig nogal geforceerd leuk aan. Nu is het zo, dat de Amerikaanse en Engelse humor vaak lastig te vertalen is, maar van Kooten gebruikt een knustaaltje dat bijna gedateerd aandoet.

Toch is het boek een aanrader. Om te beginnen is het een lekker in de hand liggend gebonden boekje (met leeslint) van bijna vijfhonderd pagina’s. Ten tweede vind je er verhalen die je niet snel ergens anders in een Nederlandse vertaling zult tegenkomen, en ten derde praat van Kooten zijn keuze onderhoudend aan elkaar, met aardige extra informatie en overpeinzingen over humor. Verwacht overigens bij die verhalen geen dijenkletsers – het gaat hier meer om de humor van de milde glimlach.

Het grootste deel van de schrijvers (het blijken overigens allemaal mannen te zijn) is van de oude hap – James Thurber, SJ Perelman, Ludwig Bemelmans, Robert Benchley, EB White, AJ Liebling, Mark Twain, Stephen Leacock en Damon Runyon, maar af en toe komt er ook iemand als Garrison Keillor langs, of Julio Cortazar. En een heel rijtje realtief onbekende namen, die zeker niet voor de beroemdheden onderdoen. Al met al is het een aangenaam bundeltje geworden, dat als voornaamste effect heeft dat ik al die mannen weer uit de kast pak en ze weer even lekker in het Engels ga lezen. Dat is toch net nog even een slag leuker. Maar als kennismakingspakketje is dit boekje absoluut een aanrader.

  • Kees van Kooten – Mijn Plezierbrevier – De Harmonie Amsterdam ISBN 90-6169-764-6 / Manteau Antwerpen ISBN 90-2232-014-6