De gedichten van HH ter Balkt heb ik al een paar jaar steeds binnen handbereik. Het is poëzie die niet altijd gemakkelijk toegankelijk is, maar ter Balkt heeft een geheel eigen wereld gecreëerd die fascineert, en die blijft trekken. Nu is zijn proza verschenen, in twee dikke delen die in cassette samen te koop zijn. Zwijg is een vierhonderd pagina’s dikke roman, De gedenatureerde Delta is een verzameling “Rêverieën, kritieken, dankwoorden, eenakters en verhalen”. Als je die twee boeken wil recenseren doet zich een immens probleem voor. Ze zijn namelijk niet zomaar even in één ruk te lezen. Daar is dit het proza helemaal niet voor. Dit zijn twee boeken die ik het komende jaar, of misschien wel langer, bij de hand zal houden om er steeds stukjes in te lezen.

Dat komt door het hermetische, compacte, samengebalde en geheimzinnige taalgebruik van ter Balkt. Proza waar op gekauwd moet worden. En zinnen waar je bij stokt, zoals bij deze:

“…kon je maar de helderheid en de dapperheid bezitten van zo’n de regen instormende landweg”.

Na zo’n zin leg ik het boek verbluft weer even weg, want die ene zin blijft dan eerst een tijdje door mijn hoofd spoken. Prachtig geformuleerd, de zin van een dichter, maar ook zeer, zeer raak, en zeer beeldend. De ellende is dat ter Balkt heel veel van dat soort zinnen schrijft. Als ik dus een recensie over deze boeken zou willen schrijven zou ik daar, als ik het consciëntieus doe, over een jaar pas aan toe zijn. Maar zolang wil ik niet wachten, dus op grond van wat steekproeven kan ik hierbij de garantie afgeven dat het proza van ter Balkt goed is voor ongeveer een jaar gedoseerd intellectueel leesgenot, waarbij dat “intellectueel” alleen aan probeert te geven dat je bereid moet zijn dit proza de aandacht te geven die het toekomt. Het zijn, maar dat is inmiddels wel duidelijk, geen teksten die “lekker weg lezen”, maar als je kunt genieten van de volgende fragmenten zijn deze boeken zeer aan je besteed.

Eerst de eerste pagina van de “roman” Zwijg, dan een fragment uit het eerste verhaal (De landweg) uit De gedenaturaliseerde Delta.

de eerste bladzijde van zwijg

fragment uit de landweg...