Electrifying Berlijn is een luisterboek zoals een luisterboek bedoeld is – het is een hoorcollege van “popprofessor” Leo Blokhuis over de muzikale invloed van de stad Berlijn, en dan vooral opgehangen aan David Bowie. De muzikale geschiedenis van Berlijn, in grote lijnen, met muziekfragmenten, mooie verhalen en anecdotes, en Blokhuis’ persoonlijke insteek.

Eerlijk is eerlijk, er valt ook het een en ander af te dingen op dit hoorcollege – zo zijn de geluidsfragmenten met zo’n tien seconden per fragment wel erg krap. Verder is Blokhuis wel erg gefocussed op zijn grote held David Bowie en het album dat hij als Bowies meesterwerk beschouwt, het in Berlijn opgenomen Heroes.

Het verhaal is goed, daar wil ik verder niets aan afdoen, maar ik kreeg de indruk dat Blokhuis nog niet veel van de Comedian Harmonists heeft gehoord, en waarschijnlijk alleen wat over de groep heeft gelezen of gehoord, want het fragment dat hij van die band laat horen is wel heel erg beroerd gekozen. Dat geldt ook voor een van mijn persoonlijke muzikale helden, Karlheinz Stockhausen, die inderdaad, zoals Blokhuis vertelt, onvoorstelbaar invloedrijk is geweest. Maar of Blokhuis ooit muziek van Stockhausen heeft beluisterd? Het fragment dat hij koos maakt je in ieder geval niet nieuwsgierig, en dat is jammer, want zo’n hoorcollege zou je ook op het spoor kunnen zetten van de muziek die genoemd wordt door middel van de fragmenten die je laat horen. Dat is in dit geval een absolute gemiste kans.

Er is wel aandacht voor belangrijke groepen als Can, Popol Vuh, Tangerine Dream en Cluster, maar Blokhuis weet zich maar moeilijk los te wringen uit zijn eigen comfort zone, dat wil zeggen dat David Bowie en Iggy Pop feitelijk de hoofdrolspelers blijken te zijn in Electrifying Berlijn, met vooral Bowie in een glansrol. De muzikale geschiedenis van Berlijn is in het verhaal van Blokhuis feitelijk niet meer dan een trap die leidt naar de Berlijnse meesterwerken van Bowie. Kijk, en daar valt over te twisten. Maar daar is het een hoorcollege voor – prikkelend is het in ieder geval.

Luister hier naar een paar fragmenten: