drie romans van bordewijk...

bint - 2

In het stukje over Bint van mr. Moors heeft hij het over de wonderlijke namen in Bint. Dit jaar zijn die namen op een plaquette vereeuwigd in een straat in Rotterdam. De dichterpoliticus Manuel Kneepkens van de Stadspartij had namelijk als verkiezingsstunt bedacht een plaquette voor Bint te onthullen uit naam van zijn dankbare leerlingen. Dit omdat het Leefbaar Rotterdam college bevangen was van veiligheid en orde en Bint in zijn ogen een begin gemaakt heeft met deze sfeer van tucht en spartaanse opvoeding. Deze plaquette hangt in de Saftlevenstraat (zie foto). Waarom daar? Omdat Bint daar in de roman woonde. Op een avond brengt de Bree daar het briefje waarin staat dat hij graag ook het laatste jaar bij Bint wil blijven: "Hij wist niet waar Bint woonde, hij vond in het schoolboekje het adres: Saftlevenstraat." De tweede foto is van de onthulling. Links staat Manuel Kneepkens, die ondanks zijn ludieke actie zijn raadszetel kwijt raakte en daarnaast de schoondochter en kleinzoon van Bordewijk. Waardoor we weten dat Bordewijk echt bestaan heeft, want de schrijver hield zijn persoonlijk leven doorgaans zo goed verstopt dat hij wel een factotum uit en van z'n eigen romans kon zijn. Overigens kwam de schoondochter verleden jaar in het nieuws, omdat ze allerlei brieven en spullen van Bordewijk publiek maakte.

In de volgende aflevering een nadere verklaring waarom uit al die honderden Rotterdamse straten nu juist die Saftlevenstraat.

Hans Schoen

PS (HM)
De plaquette bevat maar een deel van de namen van de leerlingen. Hier de volledige lijst:
Whimpysinger, De Moraatz, Neutebeum, Nittikson, Surdie Finnis, Te Wigchel, Kiekertak, Kret, Taas Daamde, Peert, Punselie, Bolmikolke, Klotterbooke, Ten Hompel, Heiligenleven, Van der Karbargenbok, Fléau, Schattenkeinder, Voorzanger, Steijd.

 

de plaquette...

schoondochter en kleinzoon van bordewijk...

 

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine