max

max (en de wild things)
- dave eggers

Max en de Maximonsters heette in het Engels Where The Wild Things Are. Het was een prentenboek van Maurice Sendak, met weinig tekst en veel suggestieve tekeningen die eerder grappig dan griezelig waren. Max is een jongetje dat het thuis moeilijk heeft, waardoor hij soms knap lastig kan zijn. Als hij dan een keer zonder eten naar zijn kamer gestuurd wordt verandert die in een vreemd landschap en vaart Max in een boot naar een eiland waar hij koning van de monsters wordt. Als hij er genoeg van heeft vaart hij terug, en op zijn kamer vindt hij een bord met eten dat nog warm is.

Regisseur Spike Jonze maakte met hulp van Dave Eggers het scenario voor een film die de kern van het verhaal uitstekend overeind houdt, en Eggers maakte vervolgens een boek waarin het verhaal nog een keer verteld wordt, maar ook net weer even anders. Iedereen die visueel is ingesteld kan dus terecht bij prentenboek en film, en de anderen bij het verhaal van Eggers, dat verrassend genoeg net zo goed is. Het blijft ook hier draaien om de verschillen tussen de fantasiewereld van een lastige puber en de werkelijke wereld, die uiteindelijk niet alleen maar saai, maar vooral ook knus en vertrouwd blijkt te zijn.

Vergelijkingen met film en prentenboek zijn vrij nutteloos, omdat ieder medium zijn eigen publiek heeft - maar als je een lezer bent is het boek van Eggers in ieder geval een absolute aanrader.

 

 

de enige tekeningen in het boek...

nog een paar tekeningen

max gaat los...

 

 

Dave Eggers, uit Max (en de Wild Things) - Uitgeverij Lebowski 2010

 

terug naar de startpagina van moors magazine