de giga pietepaf

pietepaf als giga gouden boekje
- zestig jaar gouden boekjes in nederland

De geschiedenis van de Gouden Boekjes is al eens heel mooi vastgelegd, en sinds die tijd blijft uitgeverij Rubinstein gelukkig steeds weer nieuwe deeltjes uitbrengen, waaronder heel opmerkelijke. Het zijn er inmiddels al veel meer dan honderd. Om het bestaan van zestig jaar gouden boekjes in Nederland te vieren werd het allereerste Gouden Boekje, Pietepaf het Circushondje, als Giga Gouden Boekje uitgebracht.

Dat was een uitstekend idee, want juist dit merkwaardige verhaal leent zich daar uitstekend voor. Pietepaf is namelijk het verhaal van een piepklein hondje dat zó klein is dat het als circusattractie een groot succes is. Dat stopt abrupt zodra Pietepaf begint te groeien, want dan wordt het hondje zonder pardon het circus uitgeknikkerd...
Totdat blijkt dat hij door blijft groeien en een reuzenhond wordt die voor het circus opnieuw een attractie wordt.

Als gezegd, een merkwaardig verhaal, waarin "normaal" eens een keer kan opdonderen, en alleen de excentriekeling de aandacht krijgt.

Pietepaf is in de gigaversie uitgebreid met een aantal pagina's die in eerste instantie weg waren gevallen omdat Annie MG Schmidt, die de eerste Gouden Boekjes bewerkte (en onherstelbaar verbeterde, mogen we rustig zeggen) het boekje fors had ingekort.

We zien hier op de foto Rik, die de eerste keer dat hij Pietepaf onder ogen kreeg nog niet kon lezen (de Gouden Boekjes hebben vooral een reputatie als perfecte voorleesboekjes), en die nu ruim twee meter lang is. Het boekje is dus mooi met hem meeggegroeid...

giga gouden boekje...

rik (twee meter lang) leest giga gouden boekje...

de originele amerikaanse versie...

en hij groeide...

... en nu moet je maar weggaan...

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine