beknopte geschiedenis van de holland amerika lijn...

de holland-amerika-lijn

poster

de noordam...

rondvaartboot bij een gletsjer in alaska...

 

De Holland-Amerika Lijn werd in 1873 opgericht als de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart Maatschappij, en groeide uit tot een wereldberoemde cruisemaatschappij. Zelfs nu kun je nog per boot van Nederland naar Amerika, al is de Holland-Amerikalijn inmiddels onderdeel van Carnival Cruises, dat in Amerika gevestigd is. Bekende schepen als de Oosterdam duiken op onverwachte plaatsen op, bijvoorbeeld omdat Delbert McClinton er zijn zomerse muziekfestival Sandy Beaches op organiseert.

Nico Guns schreef de "beknopte geschiedenis van een rederij", dat behalve de geschiedenis van een rederij ook de geschiedenis van Nederland als varende natie in de afgelopen ruime eeuw is, perfect ge´llustreerd met vele foto's, posters en verhalen.Het is ook de geschiedenis van de landverhuizers die allemaal per boot naar het beloofde land trokken. Dat de wereld in die ruim honderd jaar echt wezenlijk veranderd is kun je aan de hand van dit boek moeiteloos vaststellen.

De schepen van de Holland Amerika-lijn die momenteel nog varen zijn allemaal luxe cruiseschepen, terwijl dezelfde schepen in het begin van de twintigste eeuw het enige vervoermiddel betekenden als je de oceaan wou oversteken. Het boek, dat verscheen bij de Walburg Pers, is een boek dat niet alleen een stuk geschiedenis dichterbij brengt, het laat ook een aantal schitterende posters zien, en aan de hand van foto's zien we de omschakeling van het vervoer van emigranten naar het entertainen van rijke vakantiegangers.

Toch komen er meer aspecten aan bod - het vrachtvervoer zorgde bijvoorbeeld voor een enorme groei van de rederij, en de geallieerde troepen werden met de snelle Nieuw Amsterdam naar Europa vervoerd. Het schip was zo snel dat geen U-boot het ooit te pakken kreeg.
Een magnifiek boekje.

  • Nico Guns - Holland Amerika Lijn (Beknopte geschiedenis van een rederij) - Walburg Pers ISBN 90-5730-311-6

de oosterdam

in steen gehouwen...

terug naar de startpagina van moors magazine