een handige dromer...

a.l. snijders
- een handige dromer

A.L. Snijders heeft de Constantijn Huygensprijs gewonnen, waardoor hij ineens door veel meer mensen gelezen zal worden. Een handige dromer, de vierde bundel ZKV's (zeer korte verhalen) wordt nu door uitgeverij AFdH ook in een goedkope pocketeditie uitgebracht, waardoor de drempel ook daadwerkelijk nog een keer verlaagd wordt. Hardstikke goed dus, want Snijders is een schrijver die je een groot publiek toewenst.

Maar ook jammer, want hoewel het uiteraard vooral om de teksten gaat werden de voorgaande bundels steeds als zulke perfecte gebonden boeken aangeboden dat het lezen er nog een stuk aangenamer van werd. Bij deze schrijver, waarbij elk detail telt, was dat een mooi extraatje. Maar onderschat dan de vormgever van AFdH niet, want het gaat hier dan wel weer om een gebónden pocket, en het binnenwerk ziet er als altijd onberispelijk goed uit.

Een handige dromer bevat 147 verhalen uit 2009 en 2010 die de schrijver dit keer zelf geselecteerd heeft. Hij zegt daar zelf over: "Ik heb gekozen: lekkere, korte, eenvoudige stukjes die door de gemiddelde PVV-kiezer begrepen kunnen worden." In één zin weet hij daar toch mooi wat dubbele bodems aan te brengen.

De schrijver LH Wiener typeerde de zkv's van Snijders als volgt (en daar hebben we eigenlijk niets aan toe te voegen): "A.L. Snijders verheft speelse observaties en erudiete overpeinzingen tot superieure literatuur".

Kort, to the point, maar ook uitnodigend tot nadenken, en regelmatig een glimlach oproepend. Net als de eerdere bundels is dit er ook weer eentje om steeds in de buurt te houden en regelmatig een stukje uit voor te lezen.

Nog één ding: onderschat de vorm niet, want ondanks de snelle, kort-door-de-bocht-uitstraling die deze ultrakorte verhalen misschien hebben is Snijders een van de allerbeste schrijvers die we in Nederland hebben op dit moment. En zijn verhalen blijven lang nawerken.

 

 

 

 

 

 

 

 

goed volk...

beschaving

 

 

terug naar de startpagina van moors magazine