Het verbijsterendste boek dat dit jaar verschenen is heet The Complete New Yorker. Het is ook maar half een boek, waarbij je in het ouderwetse boekgedeelte alleen wat goedgekozen hoogtepunten uit het blad vindt. Verder vind je in het andere deel van het boekomslag acht dvd-roms, die je op je computer kunt afspelen. Op die dvd’s vind je alle pagina’s van alle afleveringen van The New Yorker van 1925 tot en met 2005. Laat dit even goed tot je doordringen.

Die pagina’s zijn dus allemaal gescand en op dvd gezet, en als je ze aanklikt kun je ze niet alleen goed lezen, maar ook printen. De kwaliteit is voortreffelijk, in meer dan één opzicht. The New Yorker is het mooiste weekblad ter wereld, en dat wordt alleen maar duidelijker als je de mogelijkheid hebt om een willekeurig nummer door te bladeren. Dat doorbladeren wordt je bovendien gemakkelijk gemaakt doordat je op verschillende manieren kunt zoeken. Als ik bijvoorbeeld zoek naar teksten van Ved Mehta vind ik niet alleen de reportages en verhalen waar zijn naam onder stond, maar ook de anonieme stukjes die hij schreef voor de rubriek Talk of the Town. En als ik op Saul Steinberg zoek vind ik niet alleen de cartoons die hij maakte voor het blad, maar ook de tekeningen die hij als illustratie bij teksten van anderen maakte.

Tachtig jaargangen van The New Yorker. Dat betekent dat ik nog jaren plezier zal hebben van dit verbazingwekkende boek. Wat ook verbazingwekkend is – teksten waar je verder alleen voor heel veel geld illegaal aan kunt komen vind je hier moeiteloos. We hebben het hier bijvoorbeeld over de verhalen die JD Salinger voor het blad schreef. Met name het laatste verhaal, Hapworth 16, 1924, dat verscheen in juni 1965, is een juweeltje dat ooit nog een keer illegaal is uitgebracht, maar waar Salinger zeer fel op was – het verhaal mocht nooit meer worden uitgegeven. En nu is het dus voor iedere Salingerliefhebber eenvoudig op te zoeken en te printen. En dat geldt ook voor al die andere korte Salingerverhalen die nooit herdrukt zijn.

Een onvoorstelbare goudmijn dus. En dat terwijl we een poos geleden al verwend waren met The Complete Cartoons of the New Yorker, waar alle cartoons op twee cd’s te vinden waren. Bij dat boek was het bijbehorende boek iets indrukwekkender, maar de technische kwaliteit van de plaatjes liet daar nog iets te wensen over. Dat boek was overigens een tijdlang voor een spotprijs bij de Slegte te koop.
Maar The Complete New Yorker is wat ons betreft het meest fantastische “boek” dat we ooit in handen hebben gehad. Een absolute aanrader.

  • The Complete New Yorker – Random House