robert crumb tekent zichzelf...

de veelzijdige robert crumb

the r crumb handbook...

the music sampler...

 

 

meer klassieke cartoons

Ik heb altijd een zwak gehad voor Robert Crumb, de undergroundstriptekenaar die onder meer de bedenker was van Zap Comix. Fritz the Cat is zijn bekendste, maar lang niet zijn beste strip, en Crumb speelde ook altijd in bandjes die probeerden de muziek van begin twintigste eeuw nieuw leven in te blazen, met verbazend goed resultaat. Crumb heeft een enorme verzameling 78 toerenplaten van vooral oude jazz, blues, wereldmuziek, folk en aanverwante gebieden. Zijn verzamel-cd's met oude muziek zijn altijd zeer de moeite waard.

De tip van de maand is The R. Crumb Handbook, een handzame maar redelijk zware pil van 440 pagina's op goed papier, met hoogtepunten uit Crumb's oeuvre. Opmerkelijk is dat het wel erg vaak over Crumb zelf gaat, zeker de laatste jaren, maar eigenlijk is dat geen enkel bezwaar. Je moet wel niet al te fijngevoelig zijn, want Crumb kon zeker in de jaren zestig behoorlijk grof uit de hoek komen, zeker als het om sex ging.

Een extraatje dat wat mij betreft dit boek (dat nog geen 25 euro kost) onweerstaanbaar maakte is de cd die bijgevoegd is, met muziek die we nog niet eerder op cd vonden, van R Crumb and his Keep On Truckin' Orchestra, R Crumb's Cheap Suit Serenaders, Les Primitifs du Futur tot en met The Crumb Family (Crumb, vrouw en dochter). Héérlijke muziek. Alleen die cd zou al genoeg zijn, wat mij betreft, en het boek krijg je er dan gratis bij. Alles perfect verzorgd - er zit zelfs een fraai geplastificeerd Crumb-boekenleggertje bij.

Om je een idee te geven van de speciale Crumbstijl laten we hier een pagina zien waarin Crumb niet alleen zeer komisch, maar ook zeer serieus uit de hoek komt. Melancholieke humor?
Daaronder de achterkant van het boek, waarop Crumb zijn eigen kunst op Crumbiaanse wijze relativeert.

crumbs timetable...

crumbs cartooncursus...

terug naar de startpagina van moors magazine