Will Eisner was een van de grootste striptekenaars van de vorige eeuw. Hij begon met jaren achter elkaar de superheldenstrip The Spirit te tekenen, een strip die opviel doordat de superheld geen echte superheld was en doordat de verhalen humoristisch waren en behoorlijk ongewoon. Dat ongewone uitte zich ook in de grafische aanpak van Eisner, die al snel de gebruikelijke kadertjes losliet en voor zijn strip de hele pagina vrijelijk gebruikte. Er was veel te lachen en heel veel te zien in die Spiritstrips.

Na de Spirit volgde een periode die misschien nog wel invloedrijker was, die van de graphic novel, een strip die eigenlijk geen strip meer was, maar een verhaal voor volwassenen in stripvorm. Hij was zo’n beetje de eerste die deze vorm koos, en zeker een van de besten. Die verhalen, als A Contract With God, zijn in verschillende edities verkrijgbaar, maar de graphic novels van Eisner werden nooit mooier uitgegeven dan door uitgeverij WW Norton. Neem Life, in Pictures, wat, met komma en al, een perfecte titel is, en dat als een kloek gebonden boek perfect gedrukt op mooi en stevig papier werd uitgebracht. Bovendien zijn verschillende verhalen voorzien van verklarende noten die ook weer perfect (met tekeningen) achter het verhaal zijn geplaatst. Dat betekent in de praktijk dat je bijna vijfhonderd pagina’s lang nog meer van de verhalen geniet.

  • Will Eisner – Life, in Pictures – Autobiographical stories – WW Norton ISBN 978-0-393-06107-9

Hieronder de laatste pagina in het boek, de afsluiter van het verhaal The Day I Became A Professional, waarin een jonge Eisner een toevallige ontmoeting met Ludwig Bemelmans heeft.

een jonge eisner ontmoet de oude bemelmans...