william golding lord of the flies heer van de vliegen adaptatie en tekeningen aimée de jongh
Eigenlijk is het merkwaardig dat een aantal beklijvende klassiekers uit de vorige eeuw boeken van serieuze doemdenkers zijn – 1984 en Animal Farm van George Orwell, en natuurlijk Lord of the Flies van William Golding, allemaal boeken die als uitgangspunt hebben dat mensen maar een flinterdun laagje beschaving hebben dat bij het minste of geringste verdwijnt waarna het slechtste in de mens bovenkomt.
Dat Stripmaker Aimée de Jongh al tien jaar bezig was om toestemming te krijgen om van dit boek een graphic novel te maken verbaast me eerlijk gezegd, want ik had in haar niet echt een doemdenker vermoed, maar dat gezegd hebbend kan ik concluderen dat ze er een bijzonder fraai meesterwerk van heeft gemaakt
Het verhaal gaat over een groep Engelse jongens die als enige overlevenden na een vliegtuigramp op een klein onbewoond tropisch eiland zijn beland, waar ze zich zonder volwassenen moeten zien te redden. De groep splitst zich al snel op als de koorjongens (cynisch grapje van Golding – juist de koorjongens gaan zich het ernstigste misdragen in dit verhaal) onder leiding van Jack Merridew de jacht op zich nemen. De rest van de groep, onder leiding van de door de grote groep gekozen Ralph gaat hutten bouwen, fruit zoeken en zo verder.
Ralph en Piggy, een dik, bebrild jongetje dat het verstandigste kind van de hele groep zal blijken te zijn, hebben elkaar het eerst ontmoet, en Ralph heeft vervolgens iedereen met een grote schelp bij elkaar geroepen. De problemen beginnen al snel, rond zaken als leiderschap, het vuur bovenop de hoogste heuvel dat de jagers laten uitgaan juist als er een schip in de verte langs vaart, en het loopt allemaal dusdanig uit de hand dat er op een bepaald moment een dode onder de jongens valt.
Vanaf dat punt gaat het van slecht naar erger en nog heel veel erger. Ze worden uiteindelijk gered uit hun nachtmerrie, maar dan zijn er al wel twee doden gevallen.
William Golding maakt in Lord of the flies goed duidelijk wat zijn visie op de mens is, en daar word je niet echt vrolijk van. Als je met die sombere en negatieve blik om je heen kijkt zul je ongetwijfeld constateren dat het boek nog net zo actueel is als toen het zeventig jaar geleden, in 1954, verscheen, en Aimée de Jongh heeft dan ook wat nadrukkelijke links met onze tijd in het verhaal binnengesmokkeld. Kijk maar eens naar het dode jongetje op het strand.
Lord of the Flies kon zich geen betere ambassadeur wensen dan Aimée de Jongh, want zij heeft de geest van het boek perfect aangevoeld en er een visueel buitengewoon sterk verhaal van gemaakt, waarin verschillende aspecten wat sterker benadrukt worden dan in het oorspronkelijke boek (het vuur bijvoorbeeld), maar dat maakt het verhaal eigenlijk alleen maar sterker. Chapeau!
- William Golding – Lord of the Flies – Heer van de Vliegen – Adaptatie en tekeningen Aimée de Jongh – Scratch Books – 360pp – hc – € 29,95
- Bestel het boek bij je lokale boekwinkel of rechtstreeks bij uitgeverij Scratch Books
© Adaptatie en tekeningen Aimée de Jongh 2024 Scratch Books / William Golding