swing...

- een film van tony gatlif
swing
- met muziek van onder meer mandino reinhardt, tchavolo schmitt, abdellatif chaarani en mitsou

Swing is een film van Tony Gatlif, die ook hier een film maakte waarin de muziek van de zigeuners centraal staat. Zoals de titel van de film al aangeeft gaat het dit keer vooral om de gypsy swing zoals die bekend geworden is dankzij Django Reinhardt, de legendarische gitarist die swingende zigeunerjazz wereldwijd tot een begrip wist te maken.

Maar Gatlif doet veel meer in deze film, zoals hij in al zijn films veel meer doet. Zijn films zijn namelijk niet alleen voor muziekliefhebbers verplichte kost, maar voor iedereen die van een goed verteld filmverhaal houdt, voor iedereen die belangstelling heeft voor de geschiedenis van de zigeuners en voor iedereen die open staat voor muzikale kruisbestuivingen.

Het verhaal draait om het rossige jongetje Max, die in de Elzas bij zijn grootmoeder logeert. Hij hoort in een café Tchavolo Schmitt gitaarspelen en wil dat ook. Hij koopt een gitaar (en laat zich door het jongensachtige meisje Swing een waardeloos priul aansmeren) en gaat lessen nemen bij de zigeuner Miraldo, en laat zich daarbij niet afschrikken.

Als tegenprestatie gaat hij brieven schrijven en lezen voor de zigeunerfamilie. Hij wordt verliefd op het meisje Swing, en die puber-zomerliefde wordt overtuigend en vrolijkmakend uitgewerkt. Ondertussen hoort Max van zijn leraar verhalen over hoe de zigeuners vroeger leefden, en van de grootmoeder de schrijnende oorlogsgeschiedenis.

Swing sleept hem tussendoor mee naar feesten, waar we de muziek horen van de gypsy swing, aangevuld met oosteuropese muzikanten en joodse muzikanten - klezmer en zigeunermuziek liggen dan ineens heel dicht bij elkaar.

Fictie en documentaire liggen bij Gatlif soms ook dicht naast elkaar - zijn films voelen soms bijna als een documentaire aan, terwijl er ook een fictief filmverhaal verteld wordt, dat juist door die combinatie onder de huid kruipt.

In het centrale concert komen allerlei culturen samen voor een vredeslied, en zien en horen we een stukje multiculturele samenwerking en kruisbestuiving dat elke muziekliefhebber kippenvel bezorgt - Arabische, Joodse, Balkan en Zigeunermuziek smelten in elkaar samen en fuseren op een volstrekt unieke manier.

Een film om te bekijken, en vele malen opnieuw te bekijken. Een magnifiek, melancholiek meesterwerk.

Swing is, net als de andere muziekfilms van Tony Gatlif, op dvd uitgebracht door Contact Film

swing en max...

 

 

 

het meisje swing

gypsy swing...

max (rechts) wil gitaar leren spelen

samen spelen...

 

terug naar de startpagina van moors magazine