vengo

- een flamencofilm van tony gatlif
vengo
- met muziek van  tomatito, la caita, la paquera de jerez, sheikh al tuni

Vengo is de vijfde muziekfilm van Tony Gatlif, die vanaf de klassieker Latcho Drom alleen maar meeslepende, indrukwekkende films heeft gemaakt waarin verschillende soorten zigeunermuziek centraal staan.

In Vengo is het de flamenco waar het om draait. De film vertelt het verhaal van Caco, die het verdriet om zijn overleden dochter niet kan verwerken en die zijn gehandicapte neef onder zijn hoede neemt. Die neef is de zoon van Vaco's broer, die is ondergedoken in Marokko omdat hij een lid van de Moorse familie Caracava heeft vermoord. Die familie dreigt nu de neeft vermoorden. Bloedwraak dus, en voldoende stof voor gepassioneerde muziek en gepassioneerde verhalen.

Vengo laat de flamenco zien en horen in zijn puurste vormen. We zien en horen zangeressen La Caita en La Paquera, die nauwelijks buiten hun geboortegrond komen, en die we hier dus eindelijk op film mogen bewonderen. Dat alleen is het zien dvan deze film meer dan waard, want deze vrouwen schreeuwen de flamenco op zijn puurst uit, in al zijn rauwheid, in al zijn kracht. Indrukwekkend.

Maar de allermooiste muzikale scene zit wat mij betreft helemaal in het begin van de film, als gitarist Tomatito en zijn Spaanse flamencogezelschap samenspeelt met het soufigezelschap van Sheik Al Tuni. Hoe dan de pure passie heen en weer golft en de twee culturen op elkaar reageren en samenspelen, dat is ongehoord en bloedstollend mooi.

De muziek speelt dus eigenlijk de hoofdrol in deze magnifieke film, al valt er ook verder veel te genieten, want Gatlif weet zijn verhalen op een subtiele manier visueel te vertellen. De flamenco, met hart en ziel, duende, door en door.

Vengo is, net als de andere muziekfilms van Tony Gatlif, op dvd uitgebracht door Contact Film

 

 

 

 

 

 

 

la caita

de flamenco...

dansen

het noodlot tegemoet...

 

terug naar de startpagina van moors magazine