frederic brenner

an archeology of fear and desire
- frédéric brenner

De Franse fotograaf en kunstenaar Frédéric Brenner nodigde twaalf internationaal gerenommeerde fotografen uit om een fotoserie te maken over Israël en de West Bank, om zo samen een divers en gefragmenteerd portret van dit beladen gebied te creëren dat wat genuanceerder zou kunnen worden dan alles wat je tegenwoordig in de krant leest.

Zelf maakte hij An Archeology of Fear and Desire, een fotografisch essay met grote kleurenfoto's van families, zowel joods als palestijns, van onder meer drie zelfbewuste vrouwen van drie generaties, van vier jonge vrouwen in een kibboets die op een bank ontspannen met elkaar zitten te praten, maar ook portretten van zorgelijk kijkende mannen en vrouwen, en van mensen waarbij de oorlog duidelijk sporen heeft achtergelaten.

De foto's van de mensen, die duidelijk met aandacht en liefde gemaakt zijn, worden afgewisseld met foto's van een vrolijk opgeschilderde muur, van een ruďne onder een boom, een verlaten oever van de dode zee, stilstaande auto's in Tel Aviv en andere meer of minder verontrustende taferelen.

Deze archeologie van angst en verlangen is onderdeel van het project This Place, dat de ingewikkelde en beladen situatie rond Israel en de West Bank wil benaderen door er twaalf fotografen naar te laten kijken. Daarbij is het de bedoeling hun strikt individuele werk samen te voegen tot één groot fotoproject zodat er een divers en genuanceerd portret kan ontstaan dat de valkuilen en paradoxen van dit stukje land dat het al zo lang zo moeilijk heeft in kaart brengt op een niet-veroordelende manier.

Er is een website, er zijn reizende tentoonstellingen en er worden boeken uitgegeven, zoals dit intrigerende Archeology of Fear and Desire van initiatiefnemer Frédéric Brenner.

nir caspi

Nir Caspi, 2010

palace hotel

Palace Hotel, 2009

de familie aslan levi

The Aslan Levi Family 2010

 

© Frédéric Brenner

 

terug naar de startpagina van moors magazine