them...

them
- rosalind fox solomon

THEM is een boek dat is ontstaan op uitnodiging. Fotograaf en kunstenaar Frédéric Brenner nodigde twaalf internationaal gerenommeerde fotografen uit om een fotoserie te maken over Israël en de West Bank, om zo samen een divers en gefragmenteerd portret te creëren dat wat genuanceerder zou kunnen worden dan alles wat je tegenwoordig in de krant leest.

Rosalind Fox Solomon maakte THEM, een fotografisch essay in zwartwit, met hier en daar een korte tekst. Die teksten zijn vaak maar een paar woorden lang, meestal niet meer dan één korte zin op een pagina, maar ze sturen je blik wel.

Tegen het einde van het boek kom je een van de langere teksten tegen (je ziet hem hier rechts), op de volgende pagina's gevolgd door de twee foto's die je er onder ziet staan. Ik weet niet hoe het met jou gaat, maar ik val dan wel even stil en zit dan even met een brok in de keel dit verhaal, dat in een paar zinnen en met twee foto's zo indringend verteld wordt, te verwerken.

Solomon maakte met THEM een boek dat meer van dat soort verhalen heeft, het is dan ook een boek om langzaam te lezen, en om rustig tot je door te laten dringen.

THEM is onderdeel van het project This Place, dat de ingewikkelde situatie rond Israel en de West Bank wil onderzoeken door de ogen van twaalf fotografen, waarbij hun strikt individuele werk samengevoegd zou kunnen leiden tot een divers en genuanceerd portret dat de valkuilen en paradoxen van dit stukje land dat het al zo lang zo moeilijk heeft in kaart zou kunnen brengen op een niet-veroordelende manier. Er is een website, er zijn reizende tentoonstellingen en er worden nu ook boeken uitgegeven, zoals dit indrukwekkende THEM.

them...

no one is talking...

foto's rosalind fox solomon

© Rosalind Fox Solomon

 

terug naar de startpagina van moors magazine