men at work

thijs heslenfeld
-
men at work

Thijs Heslenfeld is een fotograaf met een visie. Dat betekent dat elke foto die je van hem ziet op zich al een verhaal vertelt. Maar als Heslenfeld een boek maakt is dat nooit zomaar een verzameling foto's, maar vertelt hij altijd een samenhangend verhaal, waarbij hij ook altijd een beroep doet op de kijker en lezer van zijn boeken. Hij reisde eerder onder meer door AustraliŽ en maakte met de foto's die hij daar maakte het boek HOT, een knap en indringend portret van het land. Hij liet in dat en andere boeken, met name ook in Au! Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud, zien dat zijn manier van kijken hem nog een stuk uittilt boven het niveau van de superieure vakfotograaf.

Hij bewijst dat opnieuw met zijn nieuwe boek Men At Work, waarin hij mannen laat zien die aan het werk zijn, en die in de meeste gevallen ook samenvallen met hun werk. Het motto, voorop het boek, is niet voor niets ""We work to become, not to acquire". Het boek ziet er om te beginnen al schitterend uit, namelijk als een werk in uitvoering, met een omslag van ruw karton, en een onafgewerkte rug. Dat ziet er al zo prachtig uit dat ik dan eigenlijk al half om ben.

Maar dan de foto's, die als gezegd ieder op zich al een verhaal vertellen. Heslenfeld blijkt ook nog eens een begenadigd schrijver te zijn, want bij elke foto schrijft hij een begeleidende tekst, met soms subtiele kritische terzijdes. Lees het voorbeeld dat ik gekozen heb, over de eenentachtigjarige kapper op Mauritius die sinds 1944 werkt, en hier op zijn eerste klant zit te wachten. Hij vertelt Heslenfeld dat hij nog steeds met plezier zijn werk doet, hoewel met pensioen gaan geen optie is, want hij heeft het geld gewoon nodig. Heslenfeld merkt dan even fijntjes op dat op het moment dat de foto genomen wordt mensen in Madrid, Parijs en Athene de straat opgaan om te protesteren tegen een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, die in Griekenland op 61 ligt, en in Frankrijk op 59,4...

Heslenfeld begint het boek overigens met uit te leggen dat het fotograferen van mannen voor een mannelijke fotograaf duidelijk iets anders dan het fotograferen van vrouwen aan het werk. Daarom alleen mannen hier. Het verklaart waarschijnlijk ook waarom de mannen er zo ontspannen en zelfverzekerd op staan, hoewel er duidelijke verschillen zijn. De state trooper ontleent duidelijk veel aan zijn automatisch wapen dat duidelijk in beeld moet, zijn uniform, zijn glimmende zonnebril en glanzende auto, terwijl de meeste andere mannen geheel zichzelf zijn en volledig samen lijken te vallen met hun beroep.

Men at work is een boek vol pure, eerlijke portretten, die door de begeleidende teksten nog eens versterkt worden, en die bovendien, doordat ze hier gepresenteerd worden als een buitengewoon gemÍleerd internationaal gezelschap werkende mannen, werken als een fraai uitgebalanceerde totaalcompositie. Heslenfeld begrijpt als geen ander wanneer foto's in een boek moeten, en hoe dat het beste kan worden aangepakt. Daardoor is dit boek een klein meesterwerk geworden, subliem vormgegeven, en een van de mooiste boeken van de laatste tijd. Magnifiek.

PS
En bovendien is het een boek dat aanzet tot mijmeren - ook niet slecht!

PSS
En dit magnifieke boek kost slechts Ä 17,50...

 

 

 

ruwe rug...

tekstpagina die hoort bij de foto eronder...

kapper aan het begin van zijn werkdag...

© Thijs Heslenfeld

 

terug naar de startpagina van moors magazine