Berrie is dood.

Overleden aan de gevolgen van een gemene longontsteking,die vrij spel had omdat hij in zijn door nicotine vergeelde vingers 24 keer 7 een shagje had. Hij zat ook niet helemaal goed in elkaar, Berrie. Zijn hersenen hielden het bij IQ 70 voor gezien en dat was ook aan zijn uiterlijk duidelijk waarneembaar. Hij verbleef al jaren in een instelling voor verstandelijk minderbegaafden. Gokverslaafd was hij. Berrie deed zodoende op gezette tijden grepen in de portemonnees van zijn vrienden, de kas van de kantine waar hij klusjes deed of de personeelskluis.

Eenmaal was er een bloedspoor te volgen tot aan de gokhal waar hij kind aan huis was. De barman moest Berrie’s geld wassen in een speciale machine, zo bloederig was het. Toch ontkende hij altijd glashard. De reclasseringstoezichten die hij voortdurend kreeg waren eigenlijk ondoenlijk. Berrie zat dan in zijn appartementje dat blauw stond van de rookwalmen en keek de reclasseringswerkerdan over het algemeen geniepig en wantrouwig aan. Hij haatte die bemoeienis.

Het was hem nooit gelukt om aan de vrouw te komen. Met zijn begeleider had hij daarom een relatiewebsite met daarop intrigerende foto’s van collega-gehandicapten gemaakt, die hij beertje-is-blij had genoemd. Niemand had er ooit op gereageerd. Gewichtig deed hij er wel over.
Dagbesteding? ‘Nou, met mijn website bezig zijn, hè’.
Toekomstplannen? ‘Website uitbouwen!’.

Verder had hij één grote liefde in zijn leven, zijn kat. Het beest doorstond manmoedig zijn verblijf in het zuurstofarme appartement, waar hij dagelijks veel te grote bergen kattenbrokken kreeg. Er was net een nieuw reclasseringstoezicht begonnen waarover hij narrig met de reclassering had overlegd. Onzin vond hij het allemaal.

En nu is hij dood. De papierwinkel die we hier hebben van Berrie is ineens volslagen zinloos. Er zullen niet veel mensen zijn die zich hem over een jaar nog zullen herinneren, die man uit de marge met een IQ van 75. Dus Berrie, voor jou dan maar een hiernamaals met prachtige flipperkasten, veel bier en een nimmer slinkende berg sigaretten. En het leuke vrouwtje waar je zo naar op zoek was.

Beertje-is-blij, hij is niet meer.

Trees Roose

2010