Ger Siks was een van de Grote Drie van de Groninger Figuratieven, een groep kunstenaars die de figuratieve kunst op de kaart hebben gezet in de jaren zeventig en daarna. De andere twee waren Mathijs Röling en Wout Muller, die allebei meer aan de weg timmerden, maar Siks maakte met zijn intieme kleurpotloodtekeningen een veel blijvender indruk.

Ger Siks overleed op 31 januari 2023 op tachtigjarige leeftijd, na een turbulent leven, waarin ik hem vooral gekend heb als docent aan Kunstacademie Minerva in Groningen, waar ik in 1983 bij hem afstudeerde. Dat vond niet iedereen een logische zaak, maar Siks was een meer dan voortreffelijke docent die altijd precies de juiste vragen stelde.

Veel mensen waren wat terughoudend als het om Ger Siks ging, en dat had voor een deel met zijn uiterlijk te maken – met zijn gouden tand en donkere zonnebril leek hij uiterlijk wel een maffiafiguur, terwijl er geen aardiger man re vinden was onder de docenten op die academie. Siks was ook vaak de verbindende factor, hij had gevoel voor humor, was buitengewoon intelligent en had een zeer brede smaak op kunstgebied. Daarnaast was hij ook mede-organisator van een literair festival en een groot liefhebber van poëzie.

En dan was er uiteraard de kunst, die perfecte kleurpotloodtekeningen op klein formaat, waarin complete werelden werden opgetekend op een geniale manier. Die tekeningen zullen hem zonder enige twijfel overleven, want er zullen altijd kunstliefhebbers blijven die de moeite nemen langer bij een geniaal  kunstwerk stil te blijven staan.

Ik denk met buitengewoon warme gevoelens terug aan deze bijzondere man, en zal hem niet snel vergeten.