kamperman en clastrier

baranŠ wereld jazz festival 
- zaterdag 12 april 2014
- tribute to behsat Łvez
 

BaranŠ was een wereldfusieband die in 2012 tien jaar bestond en daarom toen een tweedaags Wereld Jazz Festival organiseerde in Rasa in Utrecht. Dat was een enorm artistiek succes. Een jaar later overleed een van de twee kernleden van BaranŠ, Behsat ‹vez, veel te jong aan kanker, en dat betekende dat het tweede BaranŠ Wereld Jazz Festival in april 2014 voor een groot deel een Tribute voor Behsat ‹vez was.

We doen hier verslag van de tweede dag van dit unieke festival, dat helemaal draaide om BaranŠ, wat feitelijk "samenspelen" betekent, want muzikale ontmoetingen stonden centraal tijdens dit festival, en dat betekende dat je als toeschouwer en luisteraar soms getuige was van kleine wondertjes, en van "matches made in heaven".

rosinante trio

Rosinante Trio - Jeffrey Bruinsma viool, Hyke Bandsma altviool en Joris van Haaften cello.

horizon trio

Horizon Trio - Sanem Kalfa zang, George Dumitriu gitaar en viool, Steven Kamperman altklarinet.

drummer demydczuk

BaranŠ Orkest, met drummer Sebastian Demydczuk.

barana

BaranŠ Orkest, Kees Adolfsen soleert, Steven Kamperman dirigeert.

barana

BaranŠ Orkest.

barana met clastrier

BaranŠ Orkest met als gastspeler rechts Valentin Clastrier op draailier.

kamperman

Steven Kamperman de improvisator...

 

 

 

 

 De grote droom van Behsat ‹vez, die samen met Steven Kamperman de kern vormde van de steeds wisselende band BaranŠ, was om de muziek van die band nog eens door een groot orkest uitgevoerd te zien. Die grote band trad aan bij zijn begrafenis, en toen dacht iedereen die meespeelde hetzelfde: dit moeten we vaker doen. Het BaranŠ Orkest trad vier keer op, in bezettingen wisselend van achttien (in Groningen, met Ernst Reijseger op cello en Monique Lansdorp op viool) tot zestien musici hier in Utrecht (zonder deze twee, die helaas verhinderd waren). Maar daar gingen nog twee bijzondere optredens aan vooraf.

Rosinante Trio

Het Rosinante Trio is een gelegenheids-strijkerstrio dat speciaal werd samengesteld om het strijktrio "DNA" van Steven Kamperman uit te voeren. Twee klassiek geschoolde strijkers: Hyke Bandsma op altviool en Joris van Haaften op cello, en jazzviolist Jeffrey Bruinsma speelden het vierdelige stuk dat Kamperman schreef voor zijn muzikale zielsverwant en vriend Behsat ‹vez, en met zijn korte uitleg vooraf kon je er het leven van Behsat en de vriendschap van de twee mannen in terughoren. Een prachtig, aangrijpend stuk, zeer mooi uitgevoerd, al kon je in het tweede deel, waarin de percussionist ‹vez gememoreerd werd, horen dat klassieke strijkers moeite hebben met swingen. Steven Kamperman liet horen dat hij ook als componist tot de top behoort. Magnifiek.
Hier het eerste stuk van het vierde deel (daarna begaf mijn camera het helaas, zodat dit ook het laatste filmpje van het festival is dat ik maakte - met excuses voor het abrupte einde na ruim twee minuten)

 

Steven Kamperman Horizon Trio

Steven Kamperman op altklarinet, de waanzinnig muzikale gitarist en violist George Dumitriu en de ongelofelijke zangeres Sanem Kalfa vormen samen het Horizon Trio, dat live bijna nog spectaculairder klinkt dan op hun debuutalbum, waarover ik schreef: "een magisch album, met oosterse schoonheid, Hollandse humor en bijna avantgardistische, bevlogen en tegelijkertijd speelse jazz". Funky, rockend, alle kanten op waaierend, met een zangeres die loepzuiver onwaarschijnlijke toeren uithaalde met haar stem. Wereldjazz op avontuur.

BaranŠ Orkest - Tribute to Behsat ‹vez

Vanavond trad een zestienkoppige superband aan om een eerbetoon te brengen aan alleskunner Behsat ‹vez - multi-instrumentalist, zanger, componist, inspirator en bruggenbouwer. Er was een superieur groot orkest voorhanden, maar dat werd, en dat tekent de kwaliteit van BaranŠ, en van Steven Kamperman, niet steeds in volle sterkte ingezet - er waren hele stille momenten, waaronder een bijna fluisterend ingezette solo van accordeonist Bart Lelivelt, of een bloedstollend mooi duet van Kamperman met zanger Mehmet Uludag.

akos laki

Op andere momenten werd het complete orkest vol ingezet, als een volwaardgie big band, met de vier blazers van het Carlama Orkestar, Akos Laki, Henk Spies, Stanislav Mitrovic en Paul Weiling in een hoofdrol, terwijl de ondersteuners als de eigenzinnige en unieke supergitarist Jeff Sopacua, bassist Meinrad Kneer en drummer Sebastian Demydczuk niet kunnen worden onderschat. Ook hier zong Sanem Kalfa weer de sterren van de hemel en liet George Dumitriu horen dat hij als jazzviolist in zo'n band ook in zijn eentje kan schitteren. Trompettist Bert Lochs, Trombonist Kees Adolfsen, gitarist Erman Dirikcan en vooral ook Cengiz BaytemŁr kregen ook allemaal de kans te laten horen hoe goed ze zijn, maar het was vooral het sublieme bandgeluid dat indruk maakte.

Na de pauze kwam Valentin Clastrier de band versterken met zijn draailier, en werd er met het orkest een nummer gespeeld dat Clastrier componeerde naar aanleiding van een stuk dat Behsat hem ooit had aangereikt, maar waar uiteindelijk maar een paar tonen van overgebleven waren. De titel van het stuk? De Allochtoon.

barana orkest

Steven Kamperman

En dan waren er natuurlijk de schitterende arrangementen en de strakke bandleider die alles in goede banen leidde - Steven Kamperman stond rechts van het orkest, vaak met ťťn hand aan te geven wat er moest gebeuren, en dat was indrukwekkend om naar te kijken. Kamperman doet het vrij onopvallend en bescheiden allemaal, maar vergeet niet dat we deze avond niet alleen Steven Kamperman de saxofonist en improvisator hebben gezien, maar ook Kamperman de fenomenale bandleider, Kamperman de componist, de arrangeur, Kamperman in een trio, een dag eerder in een duo met Valentin Clastrier, en niet te vergeten Kamperman de organisator van een onvergetelijk festival. Steven Kamperman mag best even in de spotlight.

george dumitriu

terug naar de startpagina van moors magazine