kamperman

baraná wereld jazz festival 
- 11 en 12 april 2014
- improvisatieontmoetingen

barthelemy en kamperman

Luitspeler Claude Barthélemy en saxofonist Steven Kamperman.

clastrier en dumitriu

Draailiervirtuoos Valentin Clastrier en violist George Dumitriu - een verbijsterende improvisatie.

even stemmen...

Valentin Clastrier stemt zijn draailier even snel voordat hij gaat spelen met de jonge Roemeense violist George Dumitriu.

carlama trio

Akos Laki, Henk Spies en Paul Weiling van het Carlama Orkestar begonnen hun improvisatie in de studio, maar liepen al spelend al snel het hele gebouw door.

barthelemy en droual

Luitspeler Claude Barthélemy en violist Pierre Droual (van Dièse3).

3 blazers

Steven Kamperman en twee blazers...

 

Het Baraná Wereld Jazz Festival is een uniek festival dat draait om "Baraná", oftewel samenspelen, en dat kwam niet alleen tot uitdrukking in de hoofdprogramma's, waar onverwachte en spannende muzikale ontmoetingen plaatsvonden, maar zeker ook in de miniprogramma's tussendoor, waar in de kleine studio voor een klein publiek steeds bescheiden jamsessies plaatsvonden onder het kopje "improvisatieontmoetingen". Musici werden soms vlak vantevoren bij elkaar gebracht, en dat leverde steeds spannende muziek op, en ontmoetingen van jong en oud, oost en west, traditioneel geöriënteerde musici en vrije jazzjongens, maar iedereen vond het overduidelijk leuk om met elkaar te spelen.

Steven Kamperman en Claude Barthélemy

Udspeler Claude Barthélemy en saxofonist Steven Kamperman zijn wel aan elkaar gewaagd, maar ook hier werd er aftastend begonnen, voordat ze echt loskwamen. Een improvisatie van zeven minuten.

 

Valentin Clastrier en George Dumitriu

De ene keer verliep het wat stroever dan de andere keer, en af en toe was je getuige van een "match made in heaven" - dat gebeurde bij een van de weinige optredens die ik helaas niet meer kon opnemen omdat mijn camera het begeven had. De jonge Roemeense violist George Dumitriu en de oudere Franse draailiervirtuoos Valentin Clastrier hadden vanaf de eerste seconde een magische klik, net als twee stemmen die perfect bij elkaar pakken, alleen gebeurde er hier nog meer, hier sprongen de vonken echt over: dit was pure muzikale magie! Dit zijn de wondertjes die een festival als dit uniek maken, en waar je het publiek totaal verbluft de zaal ziet verlaten.

Kamperman en twee andere blazers

Steven Kamperman speelt met twee andere saxofonisten - een korte improvisatie van een minuut of vijf.

 

Claude Barthélemy en Pierre Droual

Claude Barthélemy vormde tijdens het festival samen met L'Occidentale de Fanfare Le Pont Du Scorff, en daar speelde hij af en toe ook de ruige elektrische rockgitaar, maar voor de akoestische improvisatiesessies koos hij voor de luit. Hier speelt hij samen met violist Pierre Droual van de jonge hondenband Dièse3:

 

Lotz, Thomas, Fourneyron en Barrault

Vier blazers improviseren samen op een opmerkelijke, spannende manier. Van links naar rechts Claude Barrault op trompet, Fidel Fourneyron op tuba en Mark Alban Lotz en Jean-Luc Thomas op fluiten:

 

terug naar de startpagina van moors magazine