Aurelia is een Belgisch akoestisch folktrio dat de grenzen van de folk opzoekt en daarbij muziek maakt die niet goed meer te plaatsen valt. Aurélie Dorzée zingt en bespeelt violen (waaronder ook de trompetviool), Stephan Pougin is drummer en percussionist en Tom Theuns speelt gitaren, piano, harmonium, banjo en sitar, verzorgt de electronica en zingt. Nieuwe folk is het resultaat, en die nieuwe folk is buitengewoon spannend en jazzy.

Binnen een trio houden de musici elkaar noodgedwongen altijd scherp, en als je dan drie virtuozen hebt als hier, die ook nog eens bereid zijn met elkaar op avontuur te gaan, dan kun je er als luisteraar handenwrijvend voor gaan zitten. Er wordt steeds op het scherpst van de snede gespeeld, maar dat betekent zeker niet dat er niet gelachen mag worden of dat de melancholie afwezig zou zijn.

Luister bijvoorbeeld naar het bloedstollend mooie Ave Maria van Schubert dat hier gezongen wordt door Laure Delcampe, maar waar Aurelia al snel ontregelend onderdoor en langs gaat spelen, eerst nog behoedzaam, maar later bijna orgastisch naar een climax toewerkend. Het mooie van dit zeer ongebruikelijke arrangement is dat die Ave Maria er alleen maar sterker door wordt en nog steviger binnenkomt als anders. Klassieke muziek meets folk meets jazz?

We noemden de muziek van Aurelia al eerder verslavend, en dat geldt voor dit nieuwe album zeker ook. Magnifieke verrassende muziek, en een absolute aanrader.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.