Baraná is de naam van een bijzondere band die steeds van samenstelling wisselt. De groep draait om de Turks-Nederlandse multi-instrumentalist Behsat Üvez en de Nederlandse saxofonist en klarinettist Steven Kamperman. Hun muzikale samenwerking leverde al een behoorlijk aantal fantastische cd’s en voorstellingen op, en het lijkt er sterk op dat ze alleen nog maar beter en avontuurlijker worden. Şarap / wine is de titel van hun nieuwe project en cd, en het is de beste plaat die ze tot nu toe opnamen.

Kamperman en Üvez hebben voor dit wijnproject accordeonist Bart Lelivelt erbij gehaald, contrabassist Meinrad Kneer en drummer Sebastian Demydczuk. Üvez is zelf ook al een fantastische percussionist, dus ik dacht dat ze samen als ritmesectie alles hier gepassioneerd voortduwden, maar tijdens een live-optreden zagen we dat Demydczuk in zijn eentje speelt alsof er meer drummers en percussionisten tegelijk bezig zijn. Ühvez zingt ondertussen gedrevener dan ooit en ook Kamperman lijkt alle remmen los te gooien, terwijl het groepsgeluid altijd centraal blijft staan. Als goede jazzmuzikanten wordt er ontzettend goed naar elkaar geluisterd, en de wereldfusie die hier ontstaat door de samensmelting van Turkse en Nederlandse muzikale wortels is zonder meer uniek te noemen.

En de muziek is niet alleen opwindend en gepassioneerd, maar ook melancholiek, lyrisch en bij vlagen ook erg humoristisch (er komen onder meer een paar prachtige, bijna huppelende dronkemansdansjes langs). Alle composities werden geschreven door Üvez en Kamperman, vaak op teksten van de middeleeuwse Perzische dichter en wetenschapper Omar Khayyan. Het levert een meeslepend album op, waarbij slechts één waarschuwing op zijn plaats lijkt: je kunt deze muziek niet als achtergrondmuziek opzetten, want voor je het weet zit je met open mond en volle aandacht te luisteren. Een absolute, verslavende aanrader dus.

Kijk vooral ook op de site van de band voor hun tourschema, want een optreden van Baraná (in welke opstelling dan ook) is verplichte kost voor iedere muziekliefhebber die ook maar een beetje avontuurlijk is aangelegd. We laten hier drie fragmenten horen van de cd, die een uur duurt. De eerste minuut, de laatste minuut en nog een willekeurig fragment. Het zijn uit hun verband gerukte flarden uit soms lange composities, maar je krijgt wel een indruk.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.