Bill Hicks was een van de oprichters van de legendarische stringband The Red Clay Ramblers, en de platen die hij met dat gezelschap maakte horen tot het beste wat er te vinden is op stringbandgebied. Daarom stonden de Red Clay Ramblers een tijd geleden ook in ons overzicht van beste stringbands aller tijden. We kwamen er toevallig achter dat Hicks nog steeds platen maakt, en we waren uiteraard razend nieuwsgierig. Walt Koken van de Highwoods Stringband bleek immers nog steeds prima muziek te maken met zijn nieuwe band, dus wij waren behoorlijk optimistisch.

Bill Hicks blijkt getrouwd te zijn met Libby, en Libby speelt en zingt tegenwoordig ook mee. Bovendien zorgt Libby voor de kunst op de hoesjes. Die kunst is al redelijk tenenkrommend, maar de muziek is werkelijk om te huilen zo slecht. Ik kon mijn oren bijna niet geloven. En eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, dus ik heb de twee cd’s van het duo verschillende keren opnieuw gedraaid om er achter te komen of er niet toch ergens dat geniale vonkje te horen is dat ik van deze man verwachtte. Helaas. Knullig, amateuristisch, tussen de schuifdeuren, dat zijn zo de termen die me te binnen schieten als ik de muziek moet omschrijven die op de cd’s staat. Heel af en toe is een heel klein lichtpuntje in de vorm van een liedje dat niet slecht is, zoals het eerste nummer op The Perfect Gig dat ingetogen bij een akoestische gitaar gezongen wordt, maar in het tweede nummer gaat Bill meteen weer vals zingen bij een beroerd gespeelde elektrische gitaar.

Ik ben er van overtuigd dat Bill Hicks bij zijn Libby het geluk gevonden heeft, maar het heeft blijkbaar wel zijn gevoel voor kwaliteit en zijn beoordelingsvermogen aangetast. Blijkbaar hoort hij niet dat hij zelf regelmatig behoorlijk vals zingt, en kan hij Libby’s pijnlijke gekweel alleen met het oor der liefde beluisteren. Deze gênante platen had hij beter gewoon alleen aan familieleden kunnen uitdelen, dan had hij ook niet op het hoesje hoeven uitleggen dat hij niets met de befaamde komiek Bill Hicks te maken heeft.

  • Bill Hicks – The Perfect Gig – Admit One 1001
  • Bill & Libby Hicks – South Of Nowhere – Copper Creek Records CCCD-0193