rattle their chains...

brian wright
- rattle their chains

 

 

Brian Wright hoort ook tot de generatie singer/songwriters die dankbaar gebruik maakt van de vele mogelijkheden van het begrip "Americana" - het betekent dat je elk liedje dat je schrijft een toegespitst arrangement kunt geven dat precies bij dat liedje past en dat niemand meer roept dat je een rommelig allegaartje aflevert van verschillende stijlen, want het valt nu keurig onder het label Americana, waarbij de invloeden van country, blues, pop, rock en jazz allemaal welkom zijn.

En laten we eerlijk zijn, Rattle Their Chains, het derde album van Wright, klinkt absoluut niet rommelig, want de man weet elk nummer perfect het juiste arrangement te geven, waardoor je van begin tot eind met bewondering zit te luisteren, en soms zelfs met een brok in de keel. Luister maar eens naar de subtiele tweede stem, die van het ingetogen Can't Stand to Listen zo'n aangrijpend liedje weet te maken. Rosalee duurt bijna zeven minuten, maar is ook al zo'n prachtige ballade, en dat nummer wordt door Wright ook al zo lekker gemakkelijk en soepel gezongen. En dan zijn er nog de lekkere blazers in The Good Dead Queen, terwijl in andere liedjes juist het melancholieke countrygeluid van de pedalsteel overheerst. Allemaal precies op het juiste moment ingezet.

Wright schrijft overigens vooral ook heel erg mooie liedjes die hij zelf met een plezierige stem gemakkelijk en ontspannen zingt, waardoor je bijna over het hoofd ziet hoe goed hij dat doet. De liedjes blijven hangen, op een plezierige manier, want je komt steeds weer terug bij dit album als je het één keer gehoord hebt. Kortom: een absolute aanrader van een album en een man om te blijven volgen.

Klik op het driehoekje om het fragment te beluisteren.

 

terug naar de startpagina van moors magazine