David Bromberg was in de jaren zestig een van de opmerkelijkste singer/songwriters die er rondliepen. Hij werkte samen met grote namen – hij schreef bijvoorbeeld een liedje samen met George Harrison, speelde met Dylan en Jerry Jeff Walker en speelde als gitarist mee op een groot aantal platen. Na een toernee die hem twee jaar onafgebroken van huis hield kreeg hij een burn-out. Hij stopte met optreden en ging violen bouwen. Na een tijd ging hij in zijn woonplaats jam sessies organiseren, en na enige tijd kreeg hij daar zelf weer de kriebels van en ging hij meespelen. Nu is hij de zestig ruim gepasseerd en speelt hij met een “big band” van tien muzikanten een mix van alle muziek waar hij van houdt.

Zo’n optreden is een absoluut muzikaal feest, waarbij je alle muzikanten ziet genieten. De muziek is niet in een hokje te plaatsen, en dat kun je ook wel zien aan de samenstelling van de band. Om te beginnen zijn er een soepele, flexibele drummer en een voortreffelijke bassist, die ook als bandleider optreedt. Dan staan er rechts een fiddler en een gitarist/mandolinist, en na de pauze bovendien drie zangeressen. Links staat de blazerssectie, drie man sterk, op trompet, saxofoon en trombone. Dat is een verbluffend trio, want ze spelen niet alleen magnifiek samen, ze spelen alledrie ook solo’s waar je van uit je stoel valt. Geweldig!

Bromberg vindt dat alles wat hij speelt eigenlijk blues is, maar soms neigt het meer naar jazz, soms naar bluegrass of country en soms is het pure rock. En tussendoor zingt hij ook nog even in zijn eentje een liedje. Het opmerkelijke is dat alles zeer relaxed gespeeld wordt terwijl je als luisteraar toch steeds op het puntje van je stoel zit, want het is allemaal ongehoord spannend. De band is zo voortreffelijk op elkaar ingespeeld, en het gaat zo puur om de muziek, dat je van begin tot eind zit te genieten. Bromberg vertelt dat ze nooit vantevoren weten wat ze gaan spelen, en dat ze met deze band putten uit een repertoire van zo’n honderd nummers.

Op deze dvd zie en hoor je in ruim anderhalf uur twaalf nummers. Daaronder hilarische klassiekers als “I’ll take you back” (als er massavernietigingswapens worden gevonden in Irak, ja dan… enzovoorts), Sloppy Drunk, Dark Hollow en Make me a pallet on your floor. Bromberg kan nog steeds geweldig goed zingen, en hij is hier, met deze meer dan voortreffelijke band, op zijn allerbest. Een absolute aanrader, die dan ook meteen wordt opgenomen in onze lijst van Beste Concert-dvd’s.

bromberg plus tienkoppige band...

 

 

Als opwarmertje de opener van de dvd: