Sinds 2006 maakt Chuck Melchin met zijn Bean Pickers Union, een wisselend gezelschap, fraaie Americana die inmiddels is vastgelegd op drie volledige albums en een ep met vier liedjes. Nu is daar Greatest Picks, met een selectie ui°t die oogst van vijftien jaar plus vier nummers die tijdens de pandemoe zijn opgenomen, en die wonderbaarlijk goed bij de andere liedjes passen.

Want Chuck Melchin schrijft liedjes die wel de muzikale vertaling van de schilderijen van Hopper worden genoemd – melancholiek is dan een understatement. Zoals een Brits muziekblad het omschreef “beautifully poetic songs of despair, hope and redemption” – wanhoop, hoop en bevrijding.

De arrangementen sluiten steeds perfect bij de teksten aan – van ingetogen ballades naar stevige bijna-rock. Ik heb daarbij ook een zwak voor subtiele details – als een nummer begint met een naald die op een vinylplaat wordt gezet bijvoorbeeld, zoals in Reaper.  Als je ziet wie er in de loop der tijd allemaal meespeelde begrijp je ook dat dit alleen maar goed kan klinken – als de onvolprezen Steve Mayone meedoet is het bijvoorbeeld hoe dan ook goed.

Je krijgt hier maar liefst achttien sublieme liedjes – een betere kennismaking met deze unieke Amerikaanse singer/songwriter kan ik me niet voorstellen. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: