Buford Pope is een Zweed die eigenlijk Mikael Liljeborg heet. Hij werd geboren op Gotland, een afgelegen eiland in de Baltische Zee met een kleine bevolking. Muziek werd voor hem al snel een inspiratie en geest- en blikverruimer, waarbij de ontdekking van Dylan door hemzelf els een mijlpaal wordt gezien. Andere verhalenvertellers volgden al snel, en Pope is nu zelf een begenadigd singer/songwriter die bovendien het “genre” van de Americana perfect in de vingers heeft.

Pope zingt zijn liedjes met passie, hij speelt akoestische gitaar, dobro en banjo, en hij heeft een schitterende Zweedse band om zich heen staan, met de fantastische Amir Aly als centrale figuur. Aly speelt elektrische en akoestische gitaar, mandoline, bas en percussie en zingt tweede stem en hij produceerde samen met Buford samen dit magnifieke nieuwe album, The Poem and The Rose.

Anna Liljeborg zingt harmony, Mattias Pedersen drumt, Mats Bengtsson speelt piano en accordeon en Filip Runesson speelt fiddle, en dan heb je echt een superieure Americana-band, met de nadruk op rock en country. Pope is goed, de band is goed, er wordt prachtig samengezongen en de liedjes zijn sterk. Kortom. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: