Chip Dolan kende ik tot voor kort alleen maar als sessiemuzikant, als een naam die regelmatig opdook op albums, en die garant stond voor kwaliteit, en meer dan dat – als de naam Chip Dolan op een hoesje stond ging ik altijd even luisteren, want dan wist je dat het goed was. Dolan kwam met Greg Trooper mee naar de Rhythm & Blues Night 2015 in Groningen en zorgde daar voor een verbluffend stuk meerwaarde met zijn sublieme orgel- en accordeonspel. Toen ik na afloop van het concert zag dat de man ook een soloalbum had gemaakt twijfelde ik dan ook geen moment.

Right Now is een album dat al in 2005 gemaakt werd, maar het blijkt een tijdloos juweeltje te zijn, dat volkomen onterecht totaal onopgemerkt is gebleven, want het hele album bestaat eigenlijk alleen maar uit hoogtepunten. Dolan is misschien niet zo’n hele sterke zanger, maar weet dat uitstekend te compenseren door gastzangers uit te nodigen die hele stukken zingen, of die een tweede stem onder zijn stem zetten. De arrangementen zijn steeds fabelachtig mooi, en worden bij elke draaibeurt beter, want we hebben hier wel met een ouderwets groeiplaatje te maken.

Dolan is een rasmuzikant, die niet voor niets door iedereen in en rond Austin, Texas gevraagd wordt mee te spelen op albums of in bands, Hij speelt orgel, accordeon en gitaar. Zijn eigen album zit muzikaal wel zo verrekte mooi in elkaar dat je soms met open mond zit te luisteren. Mooie, zelfgeschreven liedjes, met fraaie wendingen, onverwachte ritmes, spannende arrangementen. Right Now is een meesterwerk van een klein uur dat wij bij deze bijschrijven als een Vergeten Klassieker. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: