Ze zeggen wel dat je twee soorten muziekliefhebbers hebt – mensen die gek zijn op de muziek van Delbert McClinton, en anderen die hem nog nooit gehoord hebben. Een grapje waar wel wat in zit, want McClinton is al vele jaren een geheimtip een een favoriet onder zijn collega’s – Lyle Lovett zegt bijvoorbeeld jaloers te zijn op McClinton’s vanzelfspekende manier van zingen. Dat heeft te maken met zijn frasering, met zijn timing, met de ontspannen manier waarop hij zingt, maar ook met zijn timbre, en het perfect in de band zingen, en zijn stem als een muziekinstrument gebruiken.

McClinton heeft de jonge John Lennon nog zijn eerste lessen op de mondharmonica gegeven, dus hij draait al een paar jaar mee, maar gelukkig is er van enige slijtage of kwaliteitsvermindering nog geen sprake. Wel is zijn nieuwe album Prick of the Litter nog net even een slag relaxter en jazzier dan zijn vorige albums, maar dat kun je nauwelijks een bezwaar noemen. McClinton wist altijd al op een wonderbaarlijk vanzelfsprekende manier rock, blues, soul, jazz en country tot één soepel, dampend en stomend geheel te maken, en dat lukt ook nu weer uitstekend, mede dankzij zijn fantastische band, met opnieuw de onovertroffen Kevin McKendree op piano en toetsen, de sublieme drummer Jack Bruno, die jaren met Joe Cocker en Tina Turner speelde. Gitaristen Bob Britt en James Pennebaker zijn scherp en perfect, trompettist Quentin “Q” Ware en saxofonist Dana Robbins vormen de perfecte blazerssectie en bassist Mike Joyce speelt al eeuwen met McClinton (net als McKendree overigens), en dat kun je ook horen.

Lou Ann Barton zingt mee op Don’t Do It, en zij vormt de perfecte counterpart voor McClinton’s hese soulstemgeluid. Mooi mooi. Maar het hele album is van begin tot eind subliem, een plaat waarvan je het gevoel hebt dat hij live is opgenomen door een band die perfect op elkaar is ingespeeld en die elkaar inspireert. Dampende blanke soul, verslavende muziek door een veteraan die alleen nog maar beter lijkt te worden. Een absolute aanrader.

Luister hier naar een paar fragmenten: