Robert Rex Waller Jr kende ik al van de Californische countryrockband I See Hawks in L.A. waar hij meestal gewoon Rob Waller wordt genoemd, maar voor zijn solo-albums gaat hij liever voluit. See the Big Man Cry is bijzonder, omdat het vooral covers bevat, en dan ook nog eens covers die ik van de leadzanger van een avontuurlijke, humoristische countryrockband niet helemaal zou verwachten.

Zo vind je hier bijvoorbeeld The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore, de klassieker van de Walker Brothers, maar dan in iets minder gedragen versie, maar op een andere manier verrassend genoeg net zo goed. Maar ook een echte tranentrekker van Gene Pitney, en Tougher Than the Rest van Bruce Springsteen, en tot mijn persoonlijke grote vreugde ook Gypsy Rider van Gene Clark.

Het album werd geproduceerd door Carla Olson, die ook af en toe meezingt en meespeelt. Van de Hawks doen Paul Lacques  en Paul Marshall mee, ne verder bestaat de band uit John York (The Byrds, Doug Sahm), Benjamin Lecourt (The Wallflowers), Skip Edwards (Dave Alvin, Dwight Yoakam), Stephen McCarthy (The Long Ryders, The Jayhawks), Mike Clinco, Matt Von Roderick en Kaitlin Wolfberg. pedal steelspeler JD Walters voegt zijn speciale geluid nog toe, en de harmony vocals komen van Gia Ciambotti (Lucinda Williams, Bruce Springsteen) en Gregg Sutton (Joe Cocker, BarryGoldberg) en natuurlijk Carla Olson.

Verrassend album, met een aantal klassiekers en een nieuw liedje van Waller zelf, die alles volledig naar zijn hand heeft gezet. Geweldige band, mooie arrangementen, bijzonder album!

Luister hier naar een paar fragmenten: