Son of the Velvet Rat, het is niet meteen een bandnaam waar ik warm voor loop, maar het hoesje, met een foto van een woestijnlandschap met een dreigende wolkenlucht vond ik dan wel weer intrigerend genoeg, dus toch maar eens luisteren, en dat leverde een bijzondere verrassing op.

Magnifieke, ingetogen Americana, mooie liedjes, een mooie donkere, licht hese stem, prachtige arrangementen, en alles perfect in evenwicht. Melancholieke liedjes, precies goed gearrangeerd, met soms een eenzame mondharmonica die je meetrekt het liedje in, dan wat fraaie blazers of een trombone, en steeds die stem die op een mooie ontspannen manier die liedjes zingt.

Die stem blijkt dan verrassend genoeg bij een Oostenrijker te horen, Georg Altziebler, die ook voor het schrijven van alle liedjes tekent, en de “band” Son of the Velvet Rat blijkt uit Altziebler en zijn echtgenote Heike Binder te bestaan. Ze doen me als duo een beetje denken aan Hat Check Girl, dat ook al zulke fraaie, intelligente en ingetogen muziek maakt. Binder is misschien iets minder nadrukkelijk aanwezig, al zingt ze backing vocals en speelt ze orgel en accordeon en verzorgde ze het hoesje van de cd.

Altziebler zingt met een licht hese stem, en weet op de een of andere manier mooi onder de huid te kruipen. Dit album werd overigens in Californië opgenomen, met niemand minder dan Joe Henry als producer en een paar voortreffelijke Amerikaanse musici op verschillende instrumenten, terwijl Victoria Williams op Blood Red Shoes meezingt. Oostenrijkse Americana van absolute wereldklasse!

Luister hier naar een paar fragmenten: