Dat er in Nederland ontzettend veel wereldmuziek wordt gemaakt van absolute wereldklasse, dat wisten we. In dit magazine is onder muziek zelfs een apart kopje te vinden met “hollandse wereldmuziek”. En nu is er een verzamelalbum uitgekomen voor een sympathieke prijs, met twee cd’s vol “Dutch World Music”, en ook hier is het niveau weer opmerkelijk hoog. Wereldklasse, zouden we bijna zeggen.

De eerste cd bevat de meest toegankelijke muziek, en als je het eerste nummer van het wereldmuziektijdschrift Mixed hebt gekocht ken je deze cd ook al. Je vindt er muziek van Tango Dorado, van Caiman, van Nikitov en van Lagu Lagu, maar ook van nog tien andere acts die allemaal op topniveau gepassioneerde muziek maken uit alle windstreken.

Op de tweede cd vind je mensen als Wilma Paalman en Laduraya, en Baraná, en acht andere bands en artiesten. Dit is de cd met muziek voor enigszins gevorderden, al word je ook hier getroffen door het onverminderd hoge niveau van de muziek, met wat speciale en unieke verrassingen als een lang nummer van de New Cool Collective Big Band, live in concert samen met de fenomenale Senegalese koraspeler Ali Boulo Santo en afrodrummer Tony Allen. Maar de cd’s bevatten meer verrassingen en zijn absoluut aan te raden als je eens wil ruiken aan wat er in Nederland aan wereldmuziek geproduceerd wordt.

En dit is nog maar het topje van de ijsberg, want deze ruim twee uur muziek vormen pas Volume 1 van Dutch World Music. Er zijn met onvoorstelbaar veel gemak zo nog twee cd’s en meer te vullen met muziek van dezelfde superieure kwaliteit. Dit is in ieder geval een mooi begin.