David Holt is al zijn hele leven (inmiddels ruim een halve eeuw lang) bezig met het leren en spelen van traditionele Amerikaanse muziek. David Holt in Concert is een geweldige opname van een vrij intiem concert voor een klein publiek waarin Holt verhalen vertelt over alle oude muzikanten die hij in zijn leven ontmoet heeft, wat hij van ze geleerd heeft en van zijn eigen muzikale avonturen.

Zo vertelt hij dat hij bij een van de oudste muzikanten kwam die hij ooit ontmoette (een vrouw van 123 jaar oud!) die hem vertelde dat hij toch echt het wasbord moest leren bespelen. Ze gaf hem een paar tips, en hij vertelt dat hij op zoek ging naar de Stradivarius onder de wasborden, en laat vervolgens horen hoe je zo’n ding virtuoos tot leven brengt. Dat is niet alleen ontzettend leuk, omdat hij de eer laat bij de mensen waar hij van geleerd heeft, maar ook doordat hij en passant die kennis doorgeeft aan nieuwe generaties.

Want wat hij doet is buitengewoon aanstekelijk, niet alleen als hij het wasbord bespeelt, maar ook als hij met koeienbotten in de weer gaat, of de papieren zak bespeelt (je moet het zien om het te geloven), en het is niet alleen erg grappig, maar de man is ook zo virtuoos en muzikaal, dat alles wat hij doet ook goede muziek wordt. Daardoor is David Holt in Concert een van de leukste solo-concerten die ik de laatste tijd heb gezien. Hij laat onder meer ook de eerste, fretloze banjo zien en horen, een enorme neusharp, en natuurlijk de National Guitar, waar hij ook meesterlijk op speelt. Een absolute aanrader.