We hebben het hier al eerder gehad over Vestapol, het platenlabel van gitaargek Stefan Grossman. Platenlabel betekent in dit geval dat er cd’s en dvd’s worden uitgegeven in een gebied dat zich enigszins beperkt tot de grote liefde van Grossman – de gitaar. Hij gaf tot nu toe heel veel instructievideo’s (en tegenwoordig dvd’s) uit, puur bedoeld voor gitaristen die door zelfstudie verder willen komen. Daarnaast werden er altijd ook concertopnames en historische opnames uitgebracht. Nu is er een nieuwe serie, die een slimme combinatie lijkt van concert en instructie.

In de serie “Guitar artistry of” zit een gitarist in de studio, waar hij vertelt over zijn muziek en een aantal nummers speelt. Tijdens het spelen zoomt de camera regelmatig in op de vingers van de gitarist, zodat de zelfstudent goed aan zijn trekken komt, terwijl het voor de gewone muziekliefhebber prettig is dat er alleen maar muziek te horen is met verhalen erbij, zonder de technische details.

Deel één in de reeks heet Guitar Artistry of David Laibman. Laibman vertelt aanstekelijk over zijn liefde voor ragtime, en legt uit hoe hij de originele ragtimes, die meestal geschreven werden voor piano of orkest, heeft getranscribeerd voor de gitaar, met soms verbluffend resultaat. Pas vrij laat in zijn leven kreeg hij het gevoel dat hij zelf ook ragtimes kon schrijven, en ook daar krijgen we een paar fraaie voorbeelden van te horen.

Als leek op gitaargebied zit ik met verbazing te kijken naar de vingerzettingen, want voor mijn gevoel moet een dvd als deze voor een amateur behoorlijk ontmoedigend zijn, maar als muziekliefhebber zit ik te genieten, want Laibman geeft een mooi inkijkje in een klein hoekje van de wereld van de gitaar – de ragtimegitaar. Kijk maar eens op de site van Vestapol, dan zul je versteld staan over het aantal gitaarstijlen dat er bestaat.

  • Guitar Artistry of David Laibman – Vestapol dvd 13104