gitaarlegendes...

gitaristen op dvd

merle travis...

dave van ronk...

Stefan Grossman is een gitarist die helemaal gek is van zijn instrument, de gitaar. Een flink aantal jaren geleden begon hij videobanden te verkopen met gitaarlessen, die niet alleen door hemzelf, maar door zo'n beetje alle gitaargrootheden van de laatste tijd werden gegeven. Alle soorten gitaar en alle soorten gitaarspel kwamen aan bod. Dat is natuurlijk fantastisch voor iedereen die gitaar wil leren spelen of die de fijne kneepjes van het vak wil leren van de echte grote jongens, maar Grossman ging verder, en begon ook concerten op video uit te brengen, en andere opnames van gitaristen.

Kwaliteit staat daarbij altijd voorop, en als je van gitaar houdt kun je ervan opaan dat je regelmatig met open mond zit te kijken. Maar dat niet alleen, want Grossman haalde ook zeldzaam materiaal boven water, waar iedere muziekliefhebber kwijlend naar zit te kijken. Wat dacht je van opnames van de legendarische Leadbelly? Op Legends of Country Blues Guitar vind je een paar van die opnames, naast oude, soms krakerige zwartwitbeelden van Son House, Bukka White, Sam Chatmon en Rev Gary Davis. Dat betekent dus dat je de grote oerbluesmannen zelf aan het werk ziet.

Merle Travis is een heel ander verhaal. Een countryzanger, maar wel de man die een hele reeks klassieke mijnwerkersliedjes heeft geschreven. Nine Pound Hammer, Sixteen Tons en Dark As A Dungeon hoor en zie je hier van de meester zelf, en bovendien volg je de man door zijn hele carriëre, en kom je zo nog behoorlijk wat verrassend materiaal tegen. Het beeldmateriaal komt uit films, uit televisieseries, en het gaat vaak om materiaal waarvan je het bestaan soms nieteens vermoedde. Nu, dankzij Grossman, allemaal verkrijgbaar op dvd, tegen zeer schappelijke prijzen. Historisch materiaal, en fantastische muziek.

Ook is er een concert verkrijgbaar van de ook al legendarische Dave van Ronk, de man waar Dylan in zijn jonge jaren tegenop zag. Van Ronk heeft nooit een bijzonder groot publiek gekregen, maar collega's roemden niet alleen zijn aparte, knoestige gitaarspel, maar ook zijn presentatie. Gelukkig is er vlak voor zijn dood nog een concert opgenomen, zodat we instemmend kunnen knikken - deze man is inderdaad zo goed als zijn collega's beweren.

Uit de catalogus van Vestapol, het label van Stefan Grossman, zijn dit zomaar drie titels, maar voor iedere muziekliefhebber is een bezoekje aan de site gevaarlijk, want het zal zeer lastig worden om bij het zien van al die titels de handen op de knip te houden. En dat allemaal dankij één gitaargek die ons graag in zijn enthousiasme wil laten delen.

  • Legends of Country Blues Guitar Volume 2 - Vestapol 13016
  • Merle Travis - Rare Performances 1946-1981 - Vestapol 13012
  • Dave van Ronk - In Concert in The Bottom Line June 2, 2001 - Vestapol 13093
  • De site van Vestapol

terug naar de startpagina van moors magazine