Sinds de uitvinding van de cd vind je af en toe een paaseitje, oftewel een easter egg op een album. Het gaat dan nadrukkelijk niet om bonustracks, die op het hoesje staan vermeld, maar om stukjes muziek die opzettelijk verstopt zijn. Je denkt dat de cd al afgelopen is, maar na een paar minuten stilte word je ineens verrast door een extra liedje of een live opname, of een stukje muziek dat niet goed bij de rest van het album paste. Kortom, een stiekem extraatje,een kadootje van de artiest. We hebben hier een paar fragmenten van paaseitjes voor je die we in de loop der tijd vonden.

Om te beginnen Tom Theuns en Paul Russell van hun album In Between Trees, dat eindigt met een lange versie van ruim acht minuten van Scarborough Fair. Na twee minuten stilte hoor je dan nog een zeer ingetogen liedje in de verte, waarvan dit een fragment is:

tom theuns en paul russell's easter egg     

Hun labelgenoten van homerecords.be, Decker & Malempré’s hebben op hun album Oreilles Averties ook een heel mooi paaseitje verstopt:

decker & malempré's easter egg     

Op het album Cold and Bitter Tears, the Songs of Ted Hawkins staat ook een bijdrage van Even Felker, Peace and Happiness, en ook dat nummer wordt gevolgd door een minuut stilte en een verstopt eitje, waarvan dit een fragment is:

even felker's easter egg     

Bodi Bill tenslotte is een experimentele elektronicaband uit Berlijn, en hun paaseitje doet nog het meeste aan echte paaseieren denken, wat mij betreft. Luister maar:

bodi bill's easter egg     

Haal je cd dus niet te snel uit het apparaat, maar kijk even goed of er niet nog een verstopt cadeautje aan komt. Want vaak zijn het ook nog eens hele leuke stukjes muziek.