Remi Decker en Marc Malempré maakten samen al eerder een magnifiek album met Luikse liedjes die honderdvijftig jaar oud waren. Dat Codicille 2013 was voor mij het folkalbum van het jaar, mede dankzij de huiveringwekkend mooie samenzang van beide heren, maar ook door de energieke, frisse manier waarop ze die liedjes nieuw leven inbliezen.

Nu is er een nieuw album, van het trio Decker MalempréS – het duo is uitgebreid met zangeres Tania Malempré, en ze zingen dit keer stoute Franse liedjes, om het maar simpel te zeggen – oude, ondeugende liedjes, schunnige liedjes soms ook, en ook dit is weer een album geworden waar je niet genoeg van krijgt. De stem van Tania kleurt gelukkig mooi bij die van de heren, en het spel van beide mannen is nog net zo energiek en aanstekelijk. Zo wordt folkmuziek een puur feest om naar te luisteren.

De bezetting is in principe vrij traditioneel – gitaar, doedelzak, viool, banjo en fluit, maar de manier waarop de mannen spelen maakt alle verschil – alleen al de manier waarop Decker slaggitaar speelt is zeldzaam goed. Afijn, de arrangementen zijn ronduit fantastisch, de zang is prachtig, op het bloedstollende af soms, en dit album is een absolute aanrader!

Luister hier naar een paar fragmenten: