Midnight Son – 1980

midnight son

De relatie met Debbie Green, de Deborah van een aantal van zijn vroegere liedjes, was inmiddels op de klippen gelopen, en Eric trok naar Europa, waar hij in Scandinavië uiteindelijk ook een nieuwe vrouw vond. Midnight Son werd opgenomen in Noorwegen en werd in Europa uitgebracht door CBS Noorwegen. Een vrij simpele rock and rollplaat. Niet slecht, maar ook niet bijster goed. Andersen is de draad een beetje kwijt, lijkt het, maar wil wel blijkbaar toch graag wat liedjes vastleggen.
 


Tight in the night – 1984

Uitgebracht door EMI Zweden/Scandinavië. Het gaat hier om Zweedse en Canadese opnamen die bij elkaar geveegd zijn. Het is altijd leuk om weer een paar nieuwe liedjes te horen van de man, maar het is echt een rare tussendoorplaat.
 


Istanbul – 1985

istanbul

Dit is misschien wel de meest curieuze plaat die Eric Andersen ooit gemaakt heeft. Het is de soundtrack voor een Belgische film, met een aantal instrumentale tracks, die de moeite meer dan waard zijn. Een hele goede plaat, zomaar onverwacht. Opgenomen met Belgische topmuzikanten en alleen in Europa uitgebracht.
 


Exile

exile

De drie voorafgaande platen zijn als gezegd alleen in Europa uitgebracht, en waren zelfs hier moeilijk te vinden. Er is later op cd deze compilatie uitgebracht, vreemd genoeg alleen op een Japans label. Een prima verzameling uit de “missing years” van Eric Andersen.
 


Ghosts upon the road – 1989

ghosts upon the road

Terug in Amerika werd in New York Ghosts upon the road opgenomen, waarin Andersen eindelijk weer op volledige sterkte aanwezig is. Vooral het halfgesproken titelnummer is ijzersterk, en buitengewoon sfeervol. Het is een soort moderne versie van de “talking blues”, een soort van folk-rap. Deze plaat wordt wereldwijd uitgebracht en krijgt terecht lovende kritieken.


Danko, Fjeld, Andersen – 1991

danko fjeld andersen

Een verrassing: een trioplaat, met een aantal Noorse musici in Oslo opgenomen. Het trio bestaat uit de Zweedse singer/songwriter Jonas Fjeld, het ex-Bandlid Rick Danko en Eric Andersen, en het is een gouden combinatie. En dat terwijl we altijd dachten dat Eric Andersen een uitgesproken voorbeeld van een solo-artiest was. Deze plaat zorgt ervoor dat hij in Scandinavië in ieder geval net zo beroemd is als in Japan.


Danko Fjeld Andersen – Ridin’ on the blinds – 1993

danko fjeld andersen

Twee jaar later volgt de even sterke opvolger. Het klinkt zoals je zou verwachten: als een kruising van the Band met Eric Andersen. En dat klinkt verrassend goed en geïnspireerd. Helaas overlijdt Rick Danko niet lang na deze plaat. Er schijnt nog een documentaire op de plank te liggen die D.A. Pennebaker tijdens een tournee van het trio door het noorden van de staat New York gedraaid heeft.

Deel 4