Memory of the future – 1998

memory of the future

Op Appleseed Records verschijnt er in 1998 weer een solo-album, dat somber, maar erg goed is. Jonas Fjeld speelt als gast mee, net als (op de valreep) Rick Danko en Garth Hudson van the Band. De plaat is opgenomen aan de Westkust, in New York en in Scandinavië, maar klinkt toch heel mooi als één geheel. Het lijkt of Andersen weer opnieuw zijn draai gevonden heeft, hoewel zijn stem donkerder, raspiger is geworden.
 


You can’t relive the past – 2000

you can't relive the past

Terug naar de blues, terug naar wat oude vrienden, zoals Lou Reed, die hier samen met Andersen het titelnummer zingt dat ze overigens ook samen geschreven hebben. Er staan ook een paar nummers op die samen met Townes van Zandt geschreven zijn. De hele plaat klinkt opmerkelijk energiek; je kunt horen dat iedereen er zin in heeft.
 


Beat Avenue – 2003

beat avenue

Een duidelijk elektrische plaat; een dubbel-cd zelfs dit keer, met als opmerkelijkste nummer het halfgesproken, bijna een half uur durende Beat Avenue. Er zit een behoorlijk grote afstand tussen de eerste, echte folkplaat van Eric Andersen, en deze laatste, en je hebt het gevoel dat hij nog best door kan groeien. Een plaat die vooral ook nieuwsgierig maakt naar de volgende, want het is duidelijk dat hij weer eens in een golf van inspiratie zit, die hopelijk voorlopig niet opdroogt.