We hebben het hier al eerder gehad over het klassieke platenlabel essay van Richard Kapp. Kapp werd ernstig ziek en zag zich daardoor genoodzaakt zijn orkest Philharmonia Virtuoso op te heffen. Voor essay is hij nog wel in zijn gigantische archief gedoken, waardoor het label nu een reeks concertopnames uit kan brengen, onder de kop “essay concert collection“. Aan live opnames zitten altijd wat haken en ogen. Je kunt niet elk publiekskuchje wegpoetsen, en elke misser, hoe klein ook, blijf je horen. Toch zijn de voordelen overweldigend, zeker bij een orkest als Philharmonia Virtuoso, dat onder de leiding van Kapp frisser en energieker speelt dan de meeste andere klassieke orkesten.

De concerten worden onder meer gerangschikt op thema, zoals de eerste in de serie, French Dressing, die meteen geweldig aftrapt met Milhaud’s fantastisch mooie La Creation Du Monde. Milhaud combineerde klassiek met jazz, maar dan op zijn Frans, met verbluffend resultaat, als je er als orkest tenminste in slaagt die jazzy swing er een beetje in te houden. Maar al te vaak wordt dit stuk te braaf en te tam op de noten gespeeld. Ik heb een uitvoering in de kast van Leonard Bernstein die in vergelijking met deze van Kapp klinkt als een blok dood hout.
Milhaud wordt gevolgd door Poulenc, Ibert en Inghelbrecht met verrassende stukken die je niet vaak op cd tegenkomt. Alles klinkt, zoals we dat van essay gewend zijn, alsof het stuk vorige week speciaal voor dit orkest is geschreven. Dat geldt ook voor de cd met de Londense symfoniën van Haydn. Toen Haydn in Engeland aankwam moest hij een nieuw publiek zien te veroveren. Hij had daarvoor de beschikking over een groter en beter orkest dan ooit tevoren, en hij ging de uitdaging dan ook met hoorbaar plezier aan. Dat plezier hoor je in deze opnames zeer duidelijk terug, en dat is specialer dan je zou denken.

Er staan nu tien cd’s in deze reeks op het programma, waaronder intrigerende titels als Music For Good Children… And Bad, met onder meer een Piet de Smeerpoets, Good Movie Music, The French Confection en nog veel meer. Zoals gebruikelijk bij essay allemaal tegen zeer bescheiden prijzen, terwijl de kwaliteit onverminderd hoog is. Een zeer aan te bevelen serie.