Elgin is de nieuwe bandnaam waarmee het uit Dublin afkomstige duo Anthony Furey en Paul Butler verder gaan. We kenden die twee al als de kern van de fantastische band The Young Folk, waarvoor ze al de meeste liedjes schreven, en als ik nu naar Elgin luister bepaalden ze met hun kenmerkende stemgeluid en hun samenzang ook voor het grootste deel het geluid van die band.

Voor het album Weightless / Still schreef Paul Butler overigens de meeste liedjes, terwijl Anthony dat voor die tijd meer deed, maar dat is geen enkel bezwaar – de liedjes zijn als vanouds ijzersterk, de samenzang is ijzersterk en de arrangementen zijn dat ook. Scott Halliday speelt percussie en bas en produceerde het album, en hij is samen met Butler en Furey ook verantwoordelijk voor de arrangementen. Kevin Foran is de blazer die je  op twee van de negen nummers hoort.

Een nieuwe route voor The Young Folk? Misschien, maar Furey en Butler blijken goed te weten wat ze willen, en Elgin is een uitstekende voortzetting van een sublieme band.

Luister hier naar een paar fragmenten:

elgin - stones throw     
elgin - cherry picked     
elgin - sloe